Öznur Simav
Öznur Simav
Öznur Simav

Okul Beslenmesinde Grup Psikolojisi

Çocuğun okulda sağlıklı beslenmesi için ne yapılmalı?

Haberin Devamı

Okulların açılmasına az bir zaman kala, aileler yine çocuklarının okulda nasıl besleneceğini dert etmeye başlamışken Pedagog ve Aile Danışmanı Öznur Simav, grup psikolojisinin beslenme üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yaptı.

Genellikle okullar tam gün eğitim veriyor ve çocukların büyük zamanı okullarda geçiyor. Çocukların ve gençlerin beslenme tercihi ise kantinlere yönelme şeklinde. Yeme kolaylığı olan besinler, kuru yiyecekler ve köfte-patates gibi kombinasyonlar, genellikle asitli içeceklerle tamamlanıyor.

Bu tarz bir beslenme şekli tamamen reddedilmese de sıklıkla uygulanması, sağlıklı beslenme açısından uygun değil. Yanında meyve, sebze olmayan ve yeşilliğe yer verilmeyen beslenme, sindirim açısından da sorun yaratmaktadır. Okullarda yeteri kadar aktif spor yapılmadığında da bu beslenme şekli çocuğun vücudunda rahatsızlıklar yaratmakta ve derslerini dahi olumsuz etkilemektedir.

Süt İçene Bebek Muamelesi Var

Aileler çocuklarının okulda yeterli besini alabilmesi için meyve, süt gibi takviyeler yapsalar da okuldaki grup psikolojisi devreye girmektedir çoğu zaman. Okula meyve, süt gibi besin götüren çocuk ve gençler, arkadaşları tarafından bebek muamelesi gördüğü için olabildiğince tüketmekten kaçınmaktadırlar.

Neler Yapılabilir?

• Aile ve okul iş birliği ile kantinlerde steril şekilde meyve satımına destek verilmeli

• Evden hazırlanmış besinler özendirilmeli

• Okullarda beslenme içerikli bilgi yarışmaları, bilgi paylaşımları düzenlenmeli

• Asitli ve gazlı içecekler minimuma indirilmeli

• Süt, ayran tüketimi desteklenmeli

• Bitki çayları özendirilmeli

• Okullarda meyve otomatları koyularak sunum cazip hale getirilmelidir.