GeriÇocuk Beslenmesi Kış aylarında çocuklarımıza neler yedirmeliyiz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kış aylarında çocuklarımıza neler yedirmeliyiz?

Kış aylarında çocuklarımıza neler yedirmeliyiz?

Sağlıklı beslenme ile çocuklar kış koşullarına hazırlanmalı!

Çocukların bağışıklık sisteminin yetişkinlerden daha düşük olduğunu söyleyen Diyetisyen Gözde Şahin, kış aylarında çocuklara yedirilmesi gereken sağlıklı yiyecekleri açıkladı...

Kış soğuğunun iyice hissedildiği ve kronik hastalıkların görülmeye başladığı bu dönemde vücudumuzu kış koşullarına hazırlamak gerekir. Çocukların bağışıklık sistemi maalesef yetişkinlerden biraz daha düşük olabiliyor. Diyetisyen Gözde Şahin, kış mevsiminde çocuklarda beslenme ile ilgili önemli bilgiler verdi.

ÇOCUKLAR KIŞ KOŞULLARINA HAZIRLANMALI

Ana okulu veya okul çağı dönemde kapalı mekanda çocukların birbiri ile fazla iç içe olduğu yerlerde yine maalesef hastalıkları birbirlerinden kapmaları çok kolay olabiliyor. Bu nedenle çocukları yetişkinlerden çok daha iyi korumak ve kış koşullarına hazırlamak gerekiyor.

Kış aylarında çocuklarımıza neler yedirmeliyiz

BAĞIŞIKLIK SİSTEMLERİNİ GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI

Kış aylarında çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmenin en iyi yolu şahane bir antioksidan olan C vitamini içeriği yüksek gıdalar ile beslemektir. C vitamininin en iyi kaynakları maydanoz, yeşilbiber, lahana, ıspanak, domates, taze fasulye, mandalina, portakal, greyfurt, şeftali, çilek gibi sebze ve meyvelerdir.

SABAH KAHVALTISINDA NE TÜKETİLMELİ?

Çocukların C vitamininden yararlanabilmelerini sağlayabilmek adına sabah kahvaltıda bol maydanozlu bir omlet hazırlayıp yanında portakal suyu ile tüketmeleri sağlanabilir. Bu menü hem C vitamini almalarını sağladığı gibi yumurtanın içindeki demir emilimini de arttırarak vücut direncinin çok daha iyi olmasını sağlayacaktır.

ARA ÖĞÜNLERDE NE TÜKETMELİ?

Okul çağı çocuklarına beslenme çantasına yemesi ve taşıması son derece kolay olan mandalina iyi bir ara öğün olabilir. Yanında yine antioksidan içeriği güçlü fındık – ceviz ve badem ile hem zihinsel gelişimi desteklenir hem de bağışıklık sistemini güçlendirebiliriz.

 

Kış aylarında çocuklarımıza neler yedirmeliyiz
 

HANGİ KIŞ SEBZELERİ TERCİH EDİLMELİ?

Havaların soğuk gittiği bu günlerde sıcak yiyecek ve içecekler hazırlamak onların tüketimini kolaylaştıracak ve iştah açacaktır. Yemek menülerinde mutlaka çorbaya yer vermeliyiz. Birçok çocuk çorba içmeyi sever. Çorbaların içine çocuğunuzun sevmeyebileceği ama onun sağlığı ve bağışıklığı için çok önemli olan soğan, sarımsak, kereviz, pırasa, kabak gibi sebzeleri ilave edebilirsiniz. Çocukların gelişme döneminde en azından mutlaka 2 su bardağı süt içmeleri önemlidir. Kış aylarında sütün bir bardağını salep olarak içirebilirsiniz. Kilo fazlalığı olan çocuklar haricinde besleyici değeri yönünden hem de değişiklik açıcından salep güzel bir tercih olabilir.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT!

Kış mevsiminde hepimizin en çok yaptığı hata su içmeyi ihmal etmek oluyor. Çocuklarda da bu sık görülen bir durumdur. Enfeksiyonlardan korunmada ve iyileşme döneminde su en çok ihtiyacımız olan şeydir. Çocuklarınıza renkli su şişeleri ve bardaklar alarak evde ve sevimli termoslarla okullarında su içmeyi daha hevesli hale getirebilirsiniz. Her okul çocuğun günde en az 1-1.5 lt su içmesi gerekir. Bu alışkanlığı kazandırmaya özen gösterin. Eğer çocuğun idrarı koyu renkli ise az içiyor demektir.

 

Kış aylarında çocuklarımıza neler yedirmeliyiz
 

Çocukların yine yemekte zorlandığı pekmez de bu mevsim de onların için önem kazanıyor. Pekmezi bir miktar tahin ile karıştırarak tadı lezzetli hale getirilerek sürme çikolatalar yerine yedirilebilir. Ayrıca meyvelerin üzerine pekmez gezdirerek meyvenin görüntüsünü güzelleştirirken pekmezin demir içeriğinin daha iyi emilmesini de sağlayabilirsiniz. Bal boğaz enfeksiyonlarında rahatlatıcıdır. Ihlamur çayını bal ile tatlandırarak içmesini sağlayabilirsiniz.

Diyetisyen Gözde Şahin

False