Kabızlığa karşı savaşan 8 gıda

Çocuklar arasında sıklıkla karşılaşılan karın ağrısının başlıca kaynağı kabızlıktır. Hareket yetersizliği ve erteleme alışkanlığı kabızlığı tetiklerken yeterli su içmemek ve günlük beslenme rutininde yapılan hatalar da önemli rol oynuyor.

Haberin Devamı

Sindirim sistemini düzenli tutmak için öncelikle şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek gıdalar, katkı maddesi yüksek işlenmiş/ paketli gıdalardan uzak durarak bağırsak dostu gıdalara sıklıkla yer vermek gerekiyor.

Bağırsak dostu yiyeceklerin çoğunda bulunan ortak özellik yüksek lif içeriğidir. Lif dışkıyı yumuşak hale getirdiği için bağırsaklardan daha kolay ilerlemesini sağlıyor. Ancak normalde lif tüketimi az olan birinin tek seferde çok miktarda lifli gıda tüketmesi gaz ve şişkinlik sorunlarını artıracaktır.

1 yaştan sonra kız ve erkek çocuklarda günlük ortalama 20- 25 gr lif ihtiyacı vardır. Her gün düzenli meyve, sebze ve tam tahıl tüketiminin yanı sıra aşağıdaki gıdaları da ana ya da ara öğünlere eklerseniz karın ağrısı şikayetlerini azaltabilirsiniz.

[fotogaleri=3821,2502]

Haberin Devamı

1- YEŞİL MERCİMEK

Kurubaklagiller içinde lif oranı en yüksek olan yeşim mercimeği çorbada, yoğurtlu / yeşil salatada, bulgur pilavında ya da kıymalı yemek şeklinde servis edebilirsiniz.

2- TAM BUĞDAYLI MAKARNA

Henüz mutfakta sıklıkla kullanılmasa da çocukların hem sindirim sistemi hem de artan enerji ihtiyacı için oldukça besleyici. Hatta arada beyaz makarna ile karıştırıp ‘zebra makarna’ haline de dönüştürebilirsiniz

3- YULAF EZMESİ

Yulaf ezmesi ile yapacaklarınız tamamıyla hayal gücünüze bağlı. Kurabiye, kek, çorbalarda kullanabileceğiniz gibi smoothielerinize ekleyip ara öğün alternatifi olarak servis edebilirsiniz.

Güçlü smoothie

Kabızlığa karşı savaşan 8 gıda

½ su bardağı yoğurt/ süt
½ ayıklanmış nar veya 1 çorba kasesi frambuaz
1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı bal

4- AVOKADO

Kabızlığa karşı savaşan 8 gıda

Tekli doymamış yağ yönünden zengin olan kalp dostu avokado, bağırsak hareketleri için de oldukça faydalı. Limonla, balla karıştırabilir ya da tost yaparken ekmeğe sürerek servis edebilirisiniz. 

Haberin Devamı

5- KEFİR

Bağırsak dostu bakterilerden zengin bu mucize içecek sindirim sistemini düzenlerken bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Kefiri günlük 1- 2 su bardağı tüketmeyi alışkanlık haline getirmek küçük yaşlarda çok daha kolay. Ama yine de tükettirmekte zorlanıyorsanız yoğurtlu kefir cacığını deneyebilirsiniz.

Yoğurtlu Kefir Cacığı

Kabızlığa karşı savaşan 8 gıda

Malzemeler;

2 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı sade kefir
Mevsimine göre salatalık/ semizotu/ taze nane

6- PATLAMIŞ MISIR

Bağırsak sağlığını korumak için paketli, tuz içeriği yüksek gıdalardan uzak durmak olmazsa olmaz. Ama bunun yerini dolduracak sürpriz alternatiflere de yer vermek gerek. Evde yaptığınız patlamış mısırı taze veya kuru meyve ile servis ederek doyurucu, bağırsak dostu bir öğün alternatifi oluşturmuş olacaksınız.

Haberin Devamı

7- SEBZE VE MEYVE KURULARI

Çocuklar çok alışkın olmasa da domates, biber, kayısı, üzüm, erik, fasulye, bezelye gibi gibi gıdaların kurularına beslenmelerinde mutlaka yer verilmeli.

8- ÇİĞ BADEM & ÇİĞ FINDIK

Boyutları küçük olsa da etkileri oldukça büyük. Bağırsaklar için az miktarda tüketilmesi bile oldukça etkili. Tüketmekte zorlanan çocuklar için toz haline getirip kek ya da salatalarına ekleyebilirsiniz.
  

Yazarın Tüm Yazıları