İdil D. İmamoğlu
İdil D. İmamoğlu
İdil D. İmamoğlu

Dondurmayla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Bu masum tatlının yalnızca yazın tüketilebileceği algısı doğru değil!

Haberin Devamı

“Dondurma tüketiminde hurafelere aldanmayıp bu sağlıklı ve besleyici tatlının tadına varılmalı” diyen Uzman Diyetisyen İdil İmamoğlu, çocuklarda dondurma tüketimi ile ilgili doğru bilinen yanlışları aktardı.

Dondurma; süt, şeker, salep, süt yağı, vanilya, meyve püresi, çeşitli kuru yemişler, çikolata veya kakaodan yapılan, besleyici değeri yüksek olan bir tatlıdır. Karbonhidrat, protein, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum, sodyum, potasyum, A, B2, B12, C, D ve E grubu vitaminlerini içerir. A vitamini; sağlıklı cilt, kemik ve bağışıklık sistemi ayrıca göz fonksiyonları için önem taşır. B2 ve B12 vitaminleri ise enerji metabolizmasında görev alır. Vücutta depo edilmeyen ve suda eriyen B grubu vitaminlerinin yeterli alınması gerekir. D vitamini kalsiyum ile birlikte kemik gelişimine destek olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de ciddi önem taşır.

Özellikle çocukların vazgeçilmez tatlısı dondurma ile ilgili bazı doğru bilinen yanlışlar da vardır:

Yanlış 1: Dondurma yazın tüketilmelidir

Dondurma günümüzde sadece yaz aylarında tüketilen bir tatlı olmanın çok ötesindedir ve kış aylarında da keyifle tüketilen bir tatlıdır. Düşünülenin aksine boğazı şişirip hastalık yapmaz. Ancak boğaz enfeksiyonu varsa dondurma tüketiminden sakınmakta fayda vardır.

Yanlış 2: Açık sütten yapılan dondurma daha sağlıklıdır

Dondurmayı tüketirken özellikle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır. Dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken mikroorganizma bulaşmasının önlenmesi gerekir. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir besleyici ortamdır. Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa zararlı bir duruma gelir. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir. Çözünmüş ve tekrar dondurulmuş dondurulmaların ise kesinlikle tüketilmemesi gerekir. İzinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucuların da yeterli soğuklukta ve 24 saat çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir. Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak dondurma ve buzlu ürünlerin tüketiminin hastalıklara davetiye çıkardığı unutulmamalıdır.

Yanlış 3: Dondurma çocukları obez yapar

Dondurma, tatlılar içinde çocukların en rahat tüketebileceği tatlıdır. Aslında kişileri, çocukları obez yapan, tüketilen besinin miktarıdır. Dondurma, vitamin ve mineral kaynaklı sağlıklı bir atıştırmalıktır. Ancak içeriğindeki şeker nedeniyle kolay kilo aldırıcı bir besin olabilir. Obeziteden korunmak için tüm besinlerde olduğu gibi dondurmada da tüketim miktarına ve tüketim sıklığına dikkat edilmelidir.

Dondurma, süt gereksinimini günlük beslenmesi ile karşılayamayan çocuklar için iyi bir alternatifidir. Obeziteden korunmak için tüketilen şeker miktarının ve günlük enerji gereksiniminin %5’ini geçmemesi gerekir. Günümüzde çocuklar için üretilen paketli dondurmalarda şeker ve enerji oranlarına dikkat edilmektedir. Böylece çocuklar hem tatlı bir atıştırmalık tüketmiş olurlar hem de gereksinimlerinden fazla şeker almamış olurlar.

Not: Dondurmanın pastörize sütten yapılmış olması, uygun ortamda muhafaza edilmesi, uygun sıklık ve miktarda tüketilmesi durumunda sağlık yönünden tüketimi ile ilgili hiçbir sıkıntı bulunmamaktadır.