GeriÇocuk Beslenmesi Çocuklarımızı Şişmanlıktan Nasıl Koruruz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarımızı Şişmanlıktan Nasıl Koruruz?

Çocuklarımızı Şişmanlıktan Nasıl Koruruz?

Çocukları şişmanlıktan korumak için annelere çok önemli görevler düşmektedir.

Yemek konusunda anne ve çocuk arasında anlaşmazlıklar olabilir. Çocukları şişmanlıktan korumak için annelere çok önemli görevler düşmektedir.

Okul Öncesi Dönemde Dikkat Edilecek Noktalar

Anneler bazen fazla miktarda yiyeceği çocuklarına yedirmek isterler ve diğer çocuklarla kendi çocuklarını kıyaslarlar. Her çocuğun metabolizma hızı ve vücut yapısı aynı olmadığı için aynı miktarda yiyecek tüketmeleri de doğru değildir. Yiyeceklerin mideyi terk etme süresi de her çocukta aynı değildir. Bu açıdan öğünler arasındaki süre de her çocukta aynı olamaz. Çocuğun gösterdiği açlık hissini rehber alarak çocuğu beslemek doğru olur. Ayrıca çocuğa istemediği yiyeceği zorla yedirmemek gerekir. İstediği yiyeceği seçmekte bir nebze özgürlük tanımakta çocuğa daha sağlıklı alışkanlıklar kazandırabilir. Büyümesi normal olan çocukta yedikleri yeterli geliyordur demektir. Özellikle yiyeceğin miktarından çok çeşitliliğine önem verilmelidir.

Bu dönemde kazanılan alışkanlıkların sonraki yaşamda da devam edeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yaş gurubu çocuklara düşük kalori ile diyet yaptırmak ve çocuğun yediklerini diğer çocuklarla kıyaslamak son derece yanlıştır. Çocuğun öğün saatlerinde sofraya oturması, başka şeylerle ilgilenmeden yemek yemesi gerekir. Oyun oynarken ve televizyon seyrederken çocuğun beslenmesi son derece yanlıştır.

Okul Çağı Çocuğunda ve Ergenlik Döneminde Dikkat Edilecek Noktalar

Okul çağı ve akabinde ortaya çıkan ergenlik dönemi çocuğun bedensel, ruhsal ve sosyal yönden gelişme süreçleridir.

Kemik gelişmesi ve boy uzaması 18 yaşına kadar devam eder. Bu nedenle kalsiyum, protein ve diğer vitaminlere olan ihtiyaç artar.

Çocuklarda sabah kahvaltılarını yapmadan okula gitmeler, açlık duygularını beslenme ve kalori değeri düşük yiyecek ve içeceklerle geçiştirmeler olabilir. Bunun sonucunda da büyüme gerilikleri, boy kısalıkları, kansızlık gibi birçok sorun ortaya çıkabilir. Bu çocukların okul başarıları da düşük olur.

Günlük enerji alımı 6-8 öğüne bölünerek az az sık sık beslenilmelidir. Günün en önemli öğünü olan kahvaltı asla atlanmamalıdır.

Düzenli öğünlerde beslenme bir alışkanlık haline getirilmeli, ara ve ana öğünlerde dengeli besin seçimi, şeker içeriği ve yağ içeriği yüksek yiyeceklerin azaltılması, özellikle taze sebze ve meyve yemenin özendirilmesi gerekir. Yemeklerin yanında çay, kola gibi içecekler yerine süt veya ayran tercih edilmelidir. Ayrıca çocukları fizik egzersize teşvik ederek hareket etmeleri sağlanmalıdır.

İç Hastalıkları Uzmanı 
Dr. Ayça Kaya

False