Çocuklara yatmadan önce süt vermeyin!

Çocuğunuzun okul başarısı için dikkat edilmesi gereken beslenme kuralları…

Haberin Devamı

Okullar açılıyor, derslerdeki başarı öğrenmeyle değil beslenmeyle geliyor. Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Alerji ve Astım Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, okullarda sağlıksız besinlerin satılmasının ve nüfusu kalabalık okullardaki havasızlığın astım ve alerjiye sebep olduğunu belirtti.

Çocukların öğle yemeklerinde hızlı gıdaları tercih etmesinin öncelikle reflüye, ardından da astıma yol açtığına dikkat çekiyor. Bağışıklık sistemi ve sağlık için beslenmenin çok önemli olduğunu vurguluyor ve her öğünün ayrı ayrı önemine değinerek, ailelere ve öğretmenlere önemli tavsiyelerde bulunuyor.

KAHVALTI

Aileler; çocuklarının sabahları birkaç lokma yemesi için kakaolu fındık ezmesi, kakaolu mısır gevreği gibi hızlı ve hazır gıdalar ile kahvaltı etmesine göz yumuyorlar. Bu gıdaların besleyici hiçbir değerinin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak, özellikle alerjik çocuklarda midede reflüyü tetikleyen bu gıdaların, astıma neden olduğunu belirtiyor. Alerjik çocuklar için kakaolu hazır gıdalar yerine bol tahıllı ekmek, peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve şekersiz marmelat gibi vitamin yönünden zengin gıdalar ile beslenmenin çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirir.

ÖĞLE YEMEĞİ

Okullardaki öğle yemekleri; hamburger, patates, kola gibi hızlı ve hazır gıda ile yapılmamalı. Bol peynir, balık, tavuk veya kırmızı et ile yapılmış, içinde sebze ve yeşillik olan bol tahıllı bir sandviç ve yanında taze meyve tüketmek çok daha besleyici olur.

Ses kısıklığı, iştahsızlık, geğirme, mide bulantısı, diş gıcırdatması, ağız kokusu gibi belli belirsiz şikayetlerle seyredebilen reflü özellikle astımlı her 10 çocuktan dokuzunda var. Bu çocukların okullarda verilen öğle yemeğinden bile olumsuz etkilenebilir. Okullarda verilen bol salçalı yemekler, yağlı kızartmalar ve kakaolu tatlılar astımlı çocukta mide yanmasına ve reflüye sebep olabilir. Bu çocuklar, okul yemekhanesinde tabldot yemek yerine evden hazırlanmış sade az yağlı yeşillik ve proetin içeren sandviç ve meyve tüketmesi daha sağlıklı olur.

Özellikle kakaolu gıdalar ve çikolatanın reflüyü tetikleyici etkisi var. Sınıflarda ödül olarak çikolata verilmemesini, doğum günü kutlamalarında çikolatalı pasta yerine bol meyveli sütlü pastaların tercih edilmesi gerekiyor.

AKŞAM YEMEĞİ

Akşam yemekleri de sabah ve öğlen kadar önemli. Reflünün önlenmesi için yatmadan en az 2-3 saat önce akşam yemeğinin yenmiş olması gerekiyor. Akşam yemeklerinde ağır yağda kızarmış gıdalar yerine, yağ oranı düşük hafif gıdalarla beslenmek gecenin rahat geçmesi için önem taşıyor. Çocuklara yatmadan önceki 2-3 saat kesinlikle süt verilmemeli, bu saatler içinde sadece su içebilirler. 

Yazarın Tüm Yazıları