GeriÇocuk Beslenmesi Çocuklara sevmedikleri yiyecekleri yedirmenin 4 yolu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklara sevmedikleri yiyecekleri yedirmenin 4 yolu

Çocuklara sevmedikleri yiyecekleri yedirmenin 4 yolu

Yemek yemek istemediğini söylüyorsa ona ısrarcı davranmayın.

1. POZİTİF BİR ORTAM YARATIN

Çocuklara sevmedikleri yiyecekleri yedirmenin 4 yolu

Çocuk, ailesi ile birlikte öğün saatini paylaşmalıdır. Yani, “Önce çocuğumu doyurayım, sonra ailece sofraya otururuz” denmemeli, ev halkıyla aynı anda masaya oturtulmalıdır. Yemek masasında ise pozitif bir ortam olmalı, disiplin sağlama çabasına girilmemelidir. Çünkü çocuk öğün saatinde (özellikle yeni bir besinle tanışıyorsa) güven hissini yaşamak ister.

2. ISRARCI DAVRANMAYIN

Çocuklara sevmedikleri yiyecekleri yedirmenin 4 yolu

Çocuğunuz yemek yemek istemediğini söylüyorsa ona ısrarcı davranmayın. Asla zorla ağzını açıp yemek yedirmeye çalışmayın, dikkatini besinden uzaklaştırıp yemek yedirmeyin (Örneğin, televizyon seyrederken veya bilgisayarda oyun oynarken), peşinden dolaşarak yemek yedirmeye çalışmayın. İki ya da üç gün sonra reddettiği besini tekrar deneyin.

3. MERAK UYANDIRIN

Çocuklara sevmedikleri yiyecekleri yedirmenin 4 yolu

Reddettiği besini ikinci denemenizde merakını uyandırın. Onun olduğu ortamlarda ilgili yiyeceği keyifle tükettiğinizi sözle ve beden dilinizle ima ederek (“Hmmm, ne kadar da lezzetli…” gibi), onu özendirmeye çalışın.

4. FARKLI BİR ŞEKİLDE SUNMAYI DENEYİN

Sevmediği besini farklı bir formda sunmaya çalışın. Örneğin, zeytinyağlı pırasa pişirdiniz ve sevmediğini, yemeyeceğini söyledi, reddetti. O zaman pırasayı ince ince doğrayıp, peynirli ve sütlü börek harcı ile karıştırıp börek içinde sunmayı deneyin. Formunu keyifli bir şekilde değiştirdiğinizde büyük oranda sonuç alırsınız.

Reddettiği besini tekrar denediğinizde besinin görselliğine de dikkat etmelisiniz. Burada iki önemli nokta var:

a. Birincisi; çocuğun dikkatini çekmeli, onda yeme isteği uyandırılmalıdır.

b. İkincisi de çocuklar besinleri tanıyabilecekleri şekilde görmek ister. Görüntülerine bakarak bazı yemekleri kötü bulabilir ve denemeyi reddedebilirler. Bu nedenle yiyecekleri bulamaç haline getirmeden servis etmelisiniz.

Bu yöntemler işe yarayacaktır. Ancak, unutulmamalı ki, çocuğu yeni besinle tanıştırma ya da sevmediği besine alıştırma işi çocuğun hasta ya da çok yorgun olduğu zamanlarda yapılmamalıdır.

Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yrd. Doç. Dr. Ç. Tuba Günebak

[fotogaleri=1105] 

False