GeriÇocuk Beslenmesi Çocuklar ve yemek sorunları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklar ve yemek sorunları

Çocuklar ve yemek sorunları

Birçok çocuk ya iştahsız yemek yiyor ya da ne yazık ki obezite problemi ile karşı karşıya.

Çocukların yemek yemek konusunda problemleri olması hiç de nadir rastlanan bir durum değil. Aslında birçok çocuk ya iştahsız yemek yiyor ya da ne yazık ki obezite problemi ile karşı karşıya.

En sık gördüğümüz nedenler; öncelikle çocukların kendi vücutlarına, açlık tokluk duygularına yabancılaşması, doğal dengenin bozulması.

Bir de elbet güç savaşımları, zorla beslemek, yaşla uyumlu olmayan beklentiler.

Hem çocuk sağlıklı yesin, büyümesini, beyin gelişimini, bağışıklık sistemini yeterince çalıştıracak kadar yesin hem de obez olmasın. İştahsızlık olmasın, çocuğun yemek yemesi evde bir problem olarak algılanmasın. Nasıl mümkün bütün bunlar? Bunun mümkün olmadığını düşünenler olacağından eminim. Ancak mümkün, kesinlikle mümkün!

İki Şey Çok Önemli

Biri; bütüncül bakış açısı...

İkincisi de; çocuğun ve hatta bebeğin birey haklarına saygı...

Çocuğun psikolojisinden, etraftaki duman kokusuna, çocuğun büyüme dönemlerine, burun akıntısına, annenin ıspanak sevmemesinden, babaannenin hastalığına kadar her şey beslenmeyi etkileyebilir beslenme ile bir şekilde ilgili olabilir.

Beslenme konusunda bir önemli şey de çocuğun doğal bir organizma olarak doğması, açlık ve tokluk içgüdüleri ile dünyaya gelmesi.

Doğal halleriyle bebekler ve çocuklar yeterince beslenir, obez de olmazlar. Ancak ne yazık ki yiyecek katkı maddelerinden, fazla şekere, stresten, anne babanın tavrına kadar pek çok şey bu doğal içgüdüleri bozabiliyor.

Oysa amaç, annenin bebeğe kendi kurallarını dayatmak yerine bebeğin dilini, karakterini, isteklerini ve dönemsel gereksinimlerini anlayarak buna göre sağlıklı, zorlamasız, baştan itibaren iki tarafın da keyif aldığı şekilde beslenme alışkanlıklarını düzenlemesi çok daha iyi sonuç veriyor.

Bunları bebeklikte uygulaması elbette daha kolay, yeni doğan bebeği, özellikle emziriyorsak ve baştan itibaren bebeğin dilini anlamışsak, acıktığı zaman besleyip acıktığını ve doyduğunu belirtmesine izin veriyorsak sağlıklı beslenme alışkanlıkları oturtmak çok daha kolay.

Elinde kaşıkla çocuğun arkasından koşan stresli bir anne resminin yerine anne baba çocuk ve diğer aile bireylerinin ‘ortak çalışması’ ve keyifli ilişkilenmesi sonucunda ortaya çıkan takım oyunu beslenme daha iyi olacaktır.

Dr. Beril Bayrak Bulucu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

False