GeriÇocuk Beslenmesi Çocuklar için Beslenme Planı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklar için Beslenme Planı

Çocuklar için Beslenme Planı

Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi için günlük beslenme planı...

Çocukluk çağındaki beslenme yetersizliği ve dengesizliği çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, çocuklara evde ve okulda iyi beslenmeleri için bir beslenme planı hazırlıyor.

Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi için bütün yiyecek gruplarından, belirli miktarlarda yemesi gerekiyor. Günlük beslenme piramidinin şöyle dengelenmesinde yarar var:

- Günlük enerji ihtiyacının yüzde 55-60’ı karbonhidratlardan

- Yüzde 15-20’si proteinlerden

- Yüzde 30’u ise yağlardan yani yemeklere ilave edilen yağların eşit miktarlarda karıştırılmış olarak, zeytinyağı, soya ve mısırözü gibi bitkisel yağlardan oluşturulması gerekiyor.

Çocuklarda Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitleri, çocuklarda göz ve beyin gelişimini, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini ve kalp-damar hastalıkları riskinin azalmasını sağlıyor.

Bunun için çocukların lahana, brokoli, karnabahar, semizotu ve tüm yeşil yapraklı sebzelerle, balık, ceviz, fındık, badem gibi yiyecekleri diğer besinlerle birlikte düzenli tüketmeleri gerekiyor.

Günlük Kalori Miktarları

- 4, 6 yaş grubu çocuklarda ortalama 1800 kalori kcal/gün

- 9, 12 yaş erkek çocuklarında 2100 kcal/gün

- Kız çocuklarında ise 1700 kcal/gün

Tek Tip Gıda Alımı Zararlı

Günde bir yumurta, bir-iki kibrit kutusu kadar peynir, iki-üç köfte, 500 mililitre süt veya yoğurt, iki porsiyon sebze, iki-üç porsiyon meyve, 10–12 porsiyon ekmek veya 1 porsiyon ekmek yerine, iki yemek kaşığı pilav, makarna, bulgur yenilebilir. Bir kase çorba, bir dilim börek tüketilebilir. Bu gıdalar sayesinde, günlük öğünde tüketilmesi gereken besin grupları dengelenmiş olur.

False