Çocuk beslenmesinde yulafın yeri

Yulaf çocukların günlük ihtiyaç duyduğu enerjinin karşılanması için yemesi gereken en sağlıklı bir tahıldır. Yulafın kendi yapısında betaglukan isimli, suda çözünebilen bir lif bulunur.

Haberin Devamı

Çocuklarda sebze ve meyve tüketiminin kısıtlı olmasına bağlı olarak yeterli lif tüketimi sağlanamayabiliyor. 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi yaklaşık 4 gr lif içerir. 2 yaşından büyük çocuklarda günlük lif ihtiyacı (yaş +5) gr dır. Yani 7 yaşındaki bir çocuğun günlük lif ihtiyacı 12 gr dır. Yani günlük önerilen miktara ulaşmak için 1-2 yemek kaşığı yulaf ezmesi tüketmeye teşvik etmek onlar için oldukça besleyici. Hergün düzenli olarak tüketmek, kabızlık, kolesterol yüksekliği, kalp hastalığı, hipertansiyon ve tip 2 diyabet riskini azaltarak geleceğe yönelik çocuğunuzun sağlığını korur.

Aynı şekilde yulaf ezmesi içeriğindeki yüksek demir sayesinde okulda dikkat eksikliği, halsizlik gibi problemlerin önüne geçecektir. Demir eksikliği görülen çocuklarda yulaf mutlaka günlük beslenme planına eklenmelidir.

Haberin Devamı

Büyüme ve gelişmelerini olumlu etkileyen vitamin ve mineralleri içerir. Bu yüzden çocukların seveceği tarifi bulana kadar denemekten vazgeçmemelisiniz.

Yetişkinlerin bile zor alıştığı bu tada çocuklara sevdirmenin pek çok yolu var.

Yulaf ezmesini/ ununu hangi tarifle deneyeceğinizi 3 kriterle daha kolay karar verebilirsiniz.

1- LEZZET

Çocuklarınızın damak tadından tatlı ya da tuzlu seçim yapabileceğini tahmin ediyorsunuzdur. Tatlı tadı sevenler için taze/ kuru meyveli, kakaolu, Hindistan cevizli gibi onlarca seçenekten tatlı olana yönelebilirsiniz, sevmeyenler içinse çırpılmış yumurta içinde yulaf unu kullanabilir ya da yoğurtlu tariflere yönelebilirsiniz.

2- SICAKLIK

Tarifleri araştırırken çocuğunuzun sıcak ya da soğuk seçeneklerden hangisini daha çok seveceğini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

3- GÖRÜNÜM

Tariflere göz atarken çoğunun benzer göründüğünü düşünebilirsiniz ancak iştah açıcı hale getirmek sizin elinizde.

Tatlı, soğuk ve pürüzsüz severler için aşağıdaki 2 tarife göz atmalısınız. Oldukça kolay tüketmelerini sağlayacaktır. Laktoz intoleransı durumunda ya da Vejeteryan/ vegan olan bireyler bitkisel süt ya da su ile hazırlayabilirler.

İştahsız çocuklar için içerisine 1 avuç çiğ fındık ya da badem ekleyerek besin değerini artırabilirsiniz.

Haberin Devamı

GÜÇLÜ SMOOTHİE

Çocuk beslenmesinde yulafın yeri

Malzemeler

  • 1 çay bardağı frambuaz
  • Yarım olgun muz
  • 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 su bardağı süt/yoğurt

Hazırlanışı

Malzemelerin hepsini rondodan geçirip servis edebilirsiniz.

KAKAOLU SMOOTHİE

Çocuk beslenmesinde yulafın yeri

Okul dönüşü daha yemeğe çok var diyorsanız, işte çocuklarınızın bayılacağı nefis bir doyurucu ara öğün tarifi.

Malzemeler

  • 1 bardak süt (sıcak ya da soğuk)/yoğurt
  • 1 küçük boy muz
  • 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 dolu tatlı kaşığı kakao

Hazırlanışı

Bütün malzemeleri rondodan geçirip, servis ediyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları