GeriÇocuk Beslenmesi Çocuk beslenmesinde bunlara dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuk beslenmesinde bunlara dikkat!

Çocuk beslenmesinde bunlara dikkat!

Diyetisyen Ayşe Şahika Karagöz: “Çocuklarınıza şekeri tattırmayın.”

Anne-babaların ‘Çocuğum bir şey yemiyor, abur cuburla karnını doyuruyor’ yakınmalarını değerlendiren Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ayşe Şahika Karagöz, bu sorunu yaşayan ebeveynlerin çoğunun düzensiz beslendiğini söyledi. Karagöz, “Bu şikayetle gelen anne-babaların kendi yemek düzeni öykülerini dinlediğimizde, onların durumlarının çocuklarından çok daha kötü olduğunu görüyoruz. Kimi kahvaltı yapmıyor, kimi sadece akşam yemeği yiyor, kimi de öğle yemeğini geç yiyip akşam yemeğini yemiyor” dedi.

YEMEK KONUSUNDA ÖRNEK OLUN

Durumun en kötüsünün, çocukların doğduğu günden itibaren anne-babasının yemek alışkanlıklarını rol model alması olduğunu kaydeden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ayşe Şahika Karagöz, “Çocukların okula-kreşe gidene kadar rol modeli anne ve babadır. Konuşma şeklinden tutun da kızdığı, sevdiği şeye kadar birçok konuda ebeveynlerini kopyalarlar. Yemek konusunda da anne-babasının düzensiz beslendiğini ancak kendisine düzenli yemek yedirmeye çalıştığını gören çocukların kafası karışıyor. Anne-babalar, çocuklarının sağlıklı beslenmesini istiyorsa, öncelikle kendi beslenmesini doğru yapmalı” diye konuştu.

[fotogaleri=1105]

ÇOCUĞUN SAĞLIKLI BESLENMESİ İÇİN BUNLARA DİKKAT!

Çocuk beslenmesinde bunlara dikkat

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ayşe Şahika Karagöz, çocuğun sağlıklı ve düzenli beslenmesi için sergilenmesi gereken bazı davranışları şöyle sıraladı:

  • Ne kadar yoğun olursak olalım mutlaka kahvaltıyı beraber yapmalıyız.
  • Öğle yemeğinde çocuklarımızın yanında olamasak da öğle yemeğini atlamadıklarından emin olmalıyız.
  • Akşam yemeklerinde de muhakkak beraber olmaya özen gösterin. Sofra kültürü sağlıklı beslenme alışkanlığına yardımcı olduğu kadar aile içi iletişime de destekçidir.
  • Çocuk istiyor diye sofrada sadece fast-food olmamalı. Yerine, birlikte oyun oynarmış gibi yaptığınız, besin değeri yüksek kalorisi düşük etli sebze yemekleri, yumurta gibi yemekler olmalı.
  • Çocuklarınıza şekeri tattırmayın. Şekerin tadını hiç bilmeyen çocuk sizden şeker ve şekerli gıdalar talebinde bulunmayacaktır.
  • Yemek saatleri dışında yemek yemesine müsaade etmeyin. Bu kuralda kararlı olursanız, çocuk zaten acıkacağı için öğün vaktinde yemek yiyecektir.
  • Çocukların midelerinin küçük olduğunu unutmayın. Bu yüzden onlardan çok fazla porsiyonlarda yemek yemesini beklemeyin.

İŞTAHSIZ ÇOCUKLARA YEMEK YEDİRMENİN KOLAY YOLLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!

BİZ NASIL BESLENMELİYİZ?

Kahvaltı

1 su bardağı süt
1 adet haşlanmış yumurta
1 dilim tam yağlı beyaz peynir
6-7 tane zeytin
2 tane ceviz
Söğüş sebze
4 dilim ekmek (tam buğday \ kepekli)

Aralar ( Günde 3 ana öğünlerin arasında olacak şekilde)
1 yemek kaşığı siyah çekirdekli kuru üzüm (Üç ara öğünden sadece bir tanesinde üzüm verip diğer iki ara öğünde başka bir meyve tercih ediniz.)
5-6 tane badem (tuzsuz, çiğ)

Öğle \ Akşam

6 yemek kaşığı etli sebze yemeği
6 yemek kaşığı pilav \ makarna
1 kase yoğurt (200 ml)
Salata (yağsız)
1 dilim ekmek ( tam buğday \ kepekli )

İHA 

False