GeriÇocuk Beslenmesi Başarılı okul hayatı için düzenli kahvaltı şart!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Başarılı okul hayatı için düzenli kahvaltı şart!

Başarılı okul hayatı için düzenli kahvaltı şart!

Sağlıklı bir gelecek için çocuğunuza kahvaltıyı sevdirin.

Kahvaltı, çocukların hem güne zinde başlaması, hem de gün boyu zihinsel performanslarını koruyabilmesi için atlanmaması gereken bir öğündür. Kahvaltı yapmayan çocuklarda kan şekeri düşüklüğüne bağlı şikâyetler, halsizlik, baş dönmesi, bayılma hissi, terleme, baş ağrısı, bulantı, karın ağrısı sıkça gözlenir. Şikâyetler çocukların bir şeyler yemesi ile düzelse de maalesef öğrenme üzerindeki etkileri düzeltilemiyor.

BAŞARILI OKUL HAYATI İÇİN DÜZENLİ KAHVALTI ŞART!

Çocuklar çok erken saatte uyanmakta zorluk çekiyor ve uyandıktan hemen sonra da kahvaltı yapmak istemiyorlar. Eğer anne çalışıyorsa ikinci bir vakit problemi daha ortaya çıkıyor. Böyle olunca kahvaltı atlanan ya da önemsizce geçiştirilen bir öğün haline geliyor. Oysa kahvaltı günün ilk enerjisini almak ve zindelik kazanmak için çok önemli. Yeterli ve dengeli seçeneklerden oluşan bir kahvaltı; gün boyu süren faaliyetlerde ve derslerde; anlama, algılama, daha iyi problem çözme, hatırlama ve verimli şekilde çalışma becerisini gösterebilmek, daha iyi odaklanmak ve güçlü bir konsantrasyon için büyük önem taşıyor.

Başarılı okul hayatı için düzenli kahvaltı şart

SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN KAHVALTIYI SEVDİRİN!

Okul çağı, çocuklar için geleceğe dönük birçok alışkanlığın kazanıldığı altın değerinde bir dönemdir. Bu nedenle bu yaşlarda düzenli kahvaltı yapma alışkanlığının kazandırılarak sevdirilmesi sağlıklı bir gelecek için çok önemli bir adımdır. Akşamdan yapılacak küçük hazırlıklarla hem vakit sorununu çözmek, hem de çocuklara kahvaltıyı sevdirmek mümkündür.

1-TAM BUĞDAY UNU İLE SAĞLIKLI POĞAÇALAR

İçerdiği lif miktarıyla sağlık için vazgeçilmez besinlerden biri olan tam buğday unu ile yapacağınız az yağlı ev poğaçasını sabah ısıtarak, bir bardak ılık süt ve beyaz peynir eşliğinde sunabilirsiniz. Tam buğday ununda bulunan zengin lifler çocuğunuzun sindirimine yardımcı olurken, peynir ve süt ise ihtiyacı olan kalsiyumu sağlayacaktır.

2-MEYVE, KURUYEMİŞ VE PEKMEZLE BESLEYİCİ KEKLER!

Yine tam buğday unu kullanarak yapacağınız keklere ekleyeceğiniz meyve ve kuruyemişlerle keklerin besin değerini yükseltebilirsiniz. Şeker yerine bal ya da pekmezle tatlandırabileceğiniz keki yine ılık bir sütle sunabilirsiniz.

3-TAM TAHILLI EKMEKLE DOYURUCU SANDVİÇLER

Kullanacağınız malzemeleri önceden hazırlayarak sabahları hızlıca sağlıklı sandviçler yapabilirsiniz. Şarküteri ürünlerinden uzak durarak, tam tahıllı ekmeğe; peynir, domates, kapya biber ve maydanoz koyarak doyurucu ve besleyici sandviçler hazırlayabilir, yine aynı malzemelerle yağsız ve sağlıklı tostlar yapabilirsiniz.

 

Başarılı okul hayatı için düzenli kahvaltı şart
 

4-YUMURTA İLE PROTEİN ZENGİNİ TABAKLAR

Yumurta ve peynir gibi protein yönünden zengin olan besinler kan şekerini düzenleyerek yorgunluk ve açlık gibi duyguların önlenmesinde oldukça etkili. Ancak pek çok çocuk kokusu nedeniyle haşlanmış yumurtadan hoşlanmıyor. Oysa haşlanmış yumurtayı maydanoz ve dereotu gibi taze yeşilliklerle tatlandırabilir ya da sevdiği malzemelerden az yağlı omlet yaparak yumurtayı daha cazip hale getirebilirsiniz.

5-KAHVALTININ VAZGEÇİLMEZİ SÜT

Besleyici değeri çok yüksek bir besin olan süt, tüm yaş grupları için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak en iyi kaynaklardan birisidir. Bu nedenle tüm bu kahvaltı seçeneklerinin yanında içecek olarak süt mutlaka olmalıdır.

False