GeriÇocuk Beslenmesi Abur cubur asla mı, arada bir mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Abur cubur asla mı, arada bir mi?

Abur cubur asla mı, arada bir mi?

Uzmanlar gerek televizyonlardan gerekse sosyal medya hesaplarından her fırsatta abur cubur tüketiminin çocuk sağlığına olumsuz etkilerinden bahsediyor. RTÜK ise çocuklara yönelik zararlı yayınlara tolerans yok diyerek, abur cubur reklamlarını yasaklama kararı aldı. Peki, anne babalar çocukları bu zararlı gıdalardan uzaklaştırmayı nasıl başarabilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Didem Kirtil, konuyla ilgili ailelere önemli bilgiler verdi.

Abur cuburlar; besleyici değerleri düşük ve yüksek kalori içeren, başta obezite olmak üzere kalp hastalığı, alerji, diyabet, kanser gibi hastalıklara davetiye çıkaran, aşırı tüketilmesi tavsiye edilmeyen ancak kontrolsüz ve bilinçsiz tüketilen gıdalardır.

Televizyonlar, okul kantinleri, reklamlar, marketler, sokaklarda ve parklarda bu ürünleri tüketenler, abur cubur seven arkadaşlar belki de abur cuburu çocuklarına yasaklayan ama kendileri tüketen anneler babalar ya da torununun gözyaşlarına dayanamayan aile büyükleri maalesef çocukların abur cubur tüketiminin artmasına neden oluyorlar.

ÖNCE SEVDİRİP SONRA VAZGEÇMELERİNİ BEKLEMEYİN

Çocuğunuzu abur cuburdan uzak tutmanın en etkili yöntemi ona bu alışkanlığı kazandırmamaktır. Aslında biz önce onlara az miktarlar için bile olsa izin veriyor hatta kendimiz alıyor, sonra da onlar abur cubur sevip alışkanlık haline getirince rahatsız oluyoruz. Önce bu ürünlerle tanıştırıp sonra da vazgeçmelerini beklemek çocuklarımıza haksızlık değil mi? Çocuğumuza doğru sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak için bizim de evimizde düzgün sağlıklı beslenmemiz ve ona örnek olmamız gerekir. Eğer çocuğumuza tutarlı bir biçimde sağlıklı yiyecekler sunarsak, biz de evimizde sağlıklı beslenme bilincini aile soframıza yansıtırsak, çocuklarımızı kural ya da yasakmış gibi algılamadan ve baskı hissetmeden abur cuburların zararları hakkında bilinçlendirebiliriz. Önemli olan abur cuburların zararları hakkında onları bilinçlendirmektir.

Onlara ‘yasak’ , ‘zararlı’ deyip biz tüketiyorsak söylemlerimizin inandırıcılığı kalmaz. Eve giren her üründe onların da hakkı var. Evimizde sağlıklı beslenelim, çocuklarımıza da bu bilinci verelim.

KOYDUĞUNUZ KURALLARI İHLAL ETMEYİN

Çocuğunuza abur cuburları sınırlandırırken pek çok zorlukla karşılaşabilirsiniz. Çocuğunuz bu değişikliği yaşarken inatlaşmalar, tutturmalar, öfke nöbetleri ve ağlama krizleri olabilir. Bu durumda siz koyduğu kuraldan geri dönmeyen tutarlı ebeveynler olmalısınız.

ABUR CUBURA RTÜK’TEN REKLAM YASAĞI

Ayrıca RTÜK sağlık bakanlığımızdan görüş alarak bu tarz ürünleri sınıflandırarak kırmızı, turuncu ve yeşil kategorilerine ayırdı. Buna göre kırmızı kategorisinde yer alan ürünlerin çocuk programlarının başında, arasında, sonunda ve tematik çocuk kanallarında reklamları yasaklandı. Ancak çikolata ve benzeri ürünlerin bayramlar gibi özel günler ve özel anlarda sınırlı tüketiminin zararlı olmadığı da bilinmelidir. Katı uygulanan yasakların o ürüne olan ilgiyi arttırılarak daha çekici hale getirdiğini gösteren çalışmalar da vardır.

[fotogaleri=3976]

PEKİ, SAĞLIKLI ABUR CUBURLAR HANGİLERİ?

Çocuğunuz abur cuburlarla tanışıp sevmiş ve giderek daha çok tüketir hale gelmiş ise bu yiyecekleri sağlıklı alternatiflerle değiştirerek ömür boyu sürecek sağlıklı beslenme kültürünü olumlu etkilemiş oluruz.

Çocuklarımıza atıştırmalık olarak abur cuburlar yerine besleyici ve sağlıklı yiyecekler vermeliyiz. Türk pediatri kurumunun, ülkemizde 5 yaşın altında her 4 çocuktan birini tehdit eden aşırı kilo veya obezite ile mücadele için “Abur cubur yemiyorum, sağlıklı atıştırıyorum” adlı bir kampanyasının olduğunu anımsatmakta fayda var. Bu kampanyanın 3 iletişim ağından beri olan www.saglikliatistir.com web sitesi ile çocuğu ve dolayısıyla anneyi mutlu eden alternatifler seçmenin mümkün olduğu anlatılıyor. Çocuklarınıza sağlıklı abur cuburlar olarak ceviz, badem, fındık, taze meyve ve sebzeler, süt ve süt ürünleri, kuru meyve müsli, kaşar peyniri, tahin pekmez verebilirsiniz. Bu ürünler porsiyonlara dikkat edilerek ara öğün seçimi olarak gönül rahatlığıyla çocuklara yedirebilirler.  

False