GeriYenidoğan Sünnet için en uygun dönem hangisi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sünnet için en uygun dönem hangisi?

Sünnet için en uygun dönem hangisi?

İdeal olan uygulama, sünnetin ameliyathane şartlarında yapılmasıdır.

Tıbbi nedenler dışında yapılan sünnet için uygun olan dönemlerden bir tanesi de erken bebeklik dönemidir. Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür, yenidoğan döneminde yapılan bebek sünnetini anlattı.

Günümüzde en doğru kabul edilen uygulama, bebek 1 aylık olduktan sonra lokal anestezi uygulayarak yapılan sünnet işlemidir. Sünnet, 1-4 ay arasındaki bebeklerde, genel anesteziye gerek kalmaksızın, sadece lokal anestezi ile rahatlıkla yapılabilir.

Lokal anestezi ile yapılan sünnetin avantajları;

  • Bebeğin genel anestezi almaması,
  • Anestezi için aç kalmasına gerek kalmaması,
  • Genel anestezi açısından öncesinde kan tahlili gibi girişimlere ihtiyaç duyulmamasıdır.

Ancak ister lokal ister genel anestezi ile olsun, ideal olan uygulama, tüm sünnetlerin ameliyathane şartlarında yapılmasıdır. Bu şekilde hem enfeksiyon riski çok azalır, hem de kanama gibi istenmeyen problemler ile neredeyse hiç karşılaşılmaz.

Sünnet için en uygun dönem hangisi

İYİLEŞME ÇOK DAHA HIZLI

Sünnet öncesi bebeklerin mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir. Bu muayenede bebeğin pipisinde, peygamber sünneti (hipospadias), eğrilik ya da dönüklük gibi sorunlar tespit edilirse, sünnetinin kesinlikle yapılmaması gerekir. Bebek biraz daha büyüdüğünde (6-7 aylık olduğunda) genel anestezi altında yapılacak düzeltici cerrahi ile birlikte hem altta yatan sorun çözülür hem de sünnet yapılmış olur.

Ayrıca, sünnet öncesi muayenede, pipinin sünnet sonrası gömülü kalabilme olasılığı olduğu anlaşılırsa, yani pipi gömülü kalmaya yatkınsa, bu durumda da sünneti biraz daha büyük aylara ertelemek ve genel anestezi altında sünnet ile birlikte gömüklüğü de düzeltmek gerekir. Böylece sünneti sonrası ortaya çıkabilecek telafisi güç problemler, sünnet öncesi yapılan kısa bir muayene ile ortaya konup önlenmiş olacaktır.

Erken bebeklik döneminde yapılan sünnetlerin iyileşmeleri daha hızlı olur ve sünnet sonrası bakımları da bebek henüz bezli olduğu için çok daha kolay yapılır.

Sünnet için en uygun dönem hangisi

SÜNNET SONRASI BAKIM

  • Sünnetten hemen sonra bezin kapatılmasında bir sakınca yoktur. Tercihen pipi açık bırakılır, bazen çıkarması çok kolay ince bir bant yapıştırılır. Pansumanı açmak da bebeklerin oldukça keyfini kaçıran ve ağrılı bir işlem olduğu için mümkünse çok sıkı bir pansuman yapmamak gerekir.
  • Sünnet sonrası 4-5 saat kadar lokal anestezinin etkisi devam ettiği için bu dönemde bebek hiç ağrı hissetmeyecektir. Ancak sünnet sırasında hareketsiz kaldıkları için bebeklerin çoğu sünnet sırasında ve sonrasında bir süre ağlayabilirler. Bu bebeğin ağrısı olduğu anlamına gelmez.
  • İlk gün gerekirse popodan fitil tarzında 1-2 kez ağrı kesici uygulanabilir.
  • Genellikle ağızdan antibiyotiğe gerek olmaz ama pipi üzerine 3-4 gün süre ile antibiyotikli kremler sürülebilir.
  • Doktorun görüşü alınarak, sünnet sonrası 2-3. günlerde ılık suya oturtma şeklinde banyolara başlanabilir. Bir süre banyo sırasında o bölgeye sabun ya da şampuan gelmemesine dikkat etmek gerekir.
  • Bir hafta sonra bir kontrol yapılır. Sünnet sonrası pipide, şişlik, kızarıklık, pipi başında kabuklanma ya da morluklar gibi sorunlar olabilir. Bunlar haftalar içerisinde giderek azalır.

Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

False