GeriYenidoğan Doğduktan sonra vücudunuzda neler değişir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğduktan sonra vücudunuzda neler değişir?

Doğduktan sonra vücudunuzda neler değişir?

Doğumdan bahsederken hep annenin yaşadığı o mükemmel deneyim üzerinde duruyoruz ve genelde de doğumun kendisinin mucizelerinden bahsediyoruz. Oysa doğum bebek için de inanılmaz bir deneyim ve her açıdan mucize bir gelişme sürecidir. İşte bunu kanıtlayacak birkaç durum...

1. Doğum sonrası ilk çişiniz yeşil, kırmızı veya turuncu peri tozu gibi bir şeye benzeyebilir

Peri tozu çişi mi? Aslında durum mucizevi olsa da olayın perilerle bir ilgisi yok. Ancak bazı yeni doğanların çişleri renkli bir toz gibi çıkabilir. Bu nedenle bu şekilde ifade edilir. Fakat uzmanların açıklamasına göre bunun nedeni çişte görülebilen ürik asit kristalleridir. Aynı şekilde emzirirken aldığınız pancar gibi renk veren yiyecekler nedeniyle de bebeğinizin çişinin rengi değişebilir.

Doğduktan sonra vücudunuzda neler değişir

2. Her şeyi bir bulanık bir kamera lensiyle görürsünüz

Doğum sırasında nasıl bir görüntüyle karşılaştığımız hepimiz için merak konusudur. Bu konuda da bir çok sanatsal dahil çalışma yapılmıştır. Ancak uzmanlar yeni doğanın vizyonunun her türlü görsel uyarımla dolu olduğunu ve bebeklerin henüz derinlemesine bir algı geliştiremediklerinden çevrelerindeki her şeyi yüksek kontraslı varlıklar olarak algıladığını söylüyor. Bebekler üç aya kadar gözleriyle objeleri takip edemiyor ve 5 aydan 1 yaşına kadar olan süreçte ise dünya onlar için tamamen 3 boyutlu bir hale gelmiyor.

Doğduktan sonra vücudunuzda neler değişir

3. Geçici olarak şekilsiz bir kafaya sahip olabilirsiniz

Çoğumuzun da bildiği gibi yeni doğmuş bebeklerin kafatasları tam olarak gelişmemiştir. Bunun nedeni çıkarken uygun açıklığın oluşup oluşmamasına karşı alınan bir önlemdir. Bebeğin kafası kolay çıkabilsin diye kemikler sertleşmez. Bu nedenle bazı bebekler ilk doğduklarında oldukça garip görünebilirler. Bu endişe gerektirecek bir durum değildir. Oldukça yaygındır ve bir süre sonra kendiliğinden düzelir.

Doğduktan sonra vücudunuzda neler değişir

4. Tüyleriniz büyüyebilir ve onları yiyebilirsiniz

Bu oldukça tuhaf gibi görünse de tamamen gerçektir. Bazı fetüslerin kılları oldukça fazla büyür ve ciltlerinin üstü yumuşak tüylü bir katmanla örtülür. Bu tüyler dökülürken bebek onları yutar ve bu kılar mucus ve safra ile birleştiğinde bebeğin bağırsaklarından doğum sonrası atılır. Bazı bebekler doğduklarında da kıllarla kaplı olabilir.

Doğduktan sonra vücudunuzda neler değişir

False