GeriYenidoğan Bıngıldak hakkında bilinmesi gerekenler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bıngıldak hakkında bilinmesi gerekenler

Bıngıldak hakkında bilinmesi gerekenler

Bıngıldak, kafatası kemikleşmeden önce, kemiklerin birleşme yerlerinde bulunan, elle basılınca oynar gibi olabilen kıkırdak bölümün adıdır.

Doğmadan önce bu bölgede genelde 6 bıngıldak bulunur ve doğum gerçekleşene kadar bunların 5 tanesi kapanmış olur. Doğum gerçekleştikten sonra bebekte sadece ön bıngıldak yapısı kalır. Minik bebeklerin kafalarının üst tarafına dokunanlar zaten bu hassas kısmın farkına varmıştır. Halk arasında da bu bölgeye baskı yapmanın bebeğin hayatını tehlikeye soktuğuna inanılmaktadır. Bu yazımızda biz de bıngıldak hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

BINGILDAK NE İŞE YARAR?

Bıngıldak hakkında bilinmesi gerekenler

Bebek 2 yaşına gelene kadar en hızlı büyüyen organı beynidir ve kafasında yer alan kemiklerin büyüme hızı bunun çok gerisinde kalır. Bu sebeple, "sutura" denilen kemikler arasında yer alan birleşme yerleri ve bıngıldağın sayesinde kafanın büyümesi gerçekleşir ve bebeğin beyni hiçbir hasar almaz. Kafanın içerisinde gerçekleşen ani hacim ve basınç değişiklikleri gerçekleştiğinde kafadan yer alan kemikler esnek olmadığı için genişleme imkânı bulamaz ve bıngıldağın varlığı sayesinde zararlı yan etkiler en aza iner.

BINGILDAK NE ZAMAN KAPANIR?

Bıngıldak hakkında bilinmesi gerekenler

Bebeklerdeki bıngıldaklar genel olarak 1-1,5 buçuk yaş civarlarında (12-18 ay) kapanmaktadır. Çok sık görülmese de bazı çocukların arka bıngıldakları da açık durumdadır ve bu bıngıldağın en geç 3 ay içerisinde kapanması gerekmektedir. Bıngıldağın erken kapandığı gözlemlenirse, sıklıkla kafa çevresi ölçülmelidir çünkü saturalar aracılığıyla kafa büyümesi devam ediyor olabilir.

BINGILDAK NEDEN ERKEN KAPANIR?

Bıngıldak hakkında bilinmesi gerekenler

Bıngıldağın erken kapanması (kraniosinostoz) demek, bebeğin beyninin ve dolayısıyla da zekâsının az gelişmesine neden olacaktır. Bu nedenle acil bir şekilde bebeğin bir doktora gösterilmesi gerekmektedir.

BINGILDAK NEDEN GEÇ KAPANIR?

Bebeklerde bulunan bıngıldağın erken kapanabileceği gibi aynı zamanda geç kapanması da (raşitizm) mümkündür. Bu durumun nedenleri arasında D vitamini eksikliği ve hipotiroidi bulunabildiği düşünülmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız durumlarda, hiç vakit kaybetmeden derhal çocuk doktoruna başvurup tiroid hormonu ve D vitamini eksikliği tanısı koymak adına biyokimyasal bazı tetkikler yaptırmalısınız.

False