Ebru Ünal
Ebru Ünal
Ebru Ünal

Bebeklerde göbek kordonu ne zaman kesilir?

Kordonunun kesilme zamanı hakkında önemli bilgiler...

Haberin Devamı

Doğar doğmaz göbek kordonunun bağlanmasının bebeğin sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olduğu çalışmalar ile kanıtlandı. Ayrıca ten tene temasın, anne ve bebek arasındaki bağlanmayı arttırdığı ve emzirmeye olumlu etkisi olduğu bilinmektedir.

Göbek bağındaki kan akımı, bebek doğduktan sonraki bir süre devam eder. İlk 60 saniyede yapılan göbek kordonu bağlanmasına ‘erken göbek kordonu bağlanması’ denir. ‘Geç kordon bağlanması’ ise en az bir dakika geçtikten sonraki kordon bağlanmasıdır. Kordonun geç bağlanması ile yenidoğanın sahip olduğu kan miktarı, zamanında doğan bebekler için %30, prematüre yani erken doğan bebekler için neredeyse %50 artar. Bunun sonucunda da yenidoğanın kan nakli ihtiyacı azalır, nekrotizan enterokolit denen bağırsak hastalığı olma ihtimali düşer. Dahası geç kordon bağlanması kafa içi kanama riskini iki kat azaltır.

Haberin Devamı

Geç kordon bağlanmasının bebeğin ileri aylardaki gelişimine de etkisi vardır. Örneğin erken göbek kordonu bağlandığında bebeğin 3 veya 6. ayındaki kansızlık riski artar. Ek olarak, düşük doğum ağırlığı ile doğan erkek bebeklerde motor yani hareket sorunu oluşmasını 7. ayda azalttığı gösterilmiştir. Geç kordon klemplenmesinin bebeğe geçen kök hücrelerde artışa neden olduğu bilinmektedir.

Bebeklerde göbek kordonu ne zaman kesilir

GÖBEK KORDONUNUN HEMEN KESİLMESİ DOĞRU MU?

Kordonun sağılması denen bir uygulamanın özellikle gününden erken doğan ve sezaryen olan bebeklerde çok işe yaradığı gösterilmiştir. Kordonun sağılması işlemi, henüz bağlanmamış olan kordonda, kanın bebeğe doğru 20 saniye kadar sıvazlanmasıdır. Böylece bebeğe gidecek kan miktarı artacak ve bebeğin beyin oksijenlenmesi daha iyi olacaktır.

Yeni doğum yapacak annelere önerim, doğumu yaptıracak hekim veya ebeden göbek kordonunu kesmeden önce en az 1 dakika beklemelerini istemeleridir. Hatta gelişmiş ülkelerdeki doğumlarda göbek bağı kesilmeden 1-5 dakika arasında beklenmektedir.

Bebeğin doğum kanalında oksijensiz kalması çok ama çok nadir bir durumdur. Göbek kordonu doğum sırasında sağlam kaldıkça böyle bir risk olmaz. Görüldüğü gibi bebek doğduktan sonra dahi kordon ve plasenta, bebeğin iyi olduğundan emin olmak için belli bir süre işlevine devam etmektedir.