GeriYenidoğan Bebekler dişli doğabilir mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebekler dişli doğabilir mi?

Bebekler dişli doğabilir mi?

Bebeklerde diş sürmesi hakkında ebeveynlere önemli bilgiler...

Pedodontist Dr. Dt. Pınar Karataban, bebeklerde diş sürmesi hakkında ebeveynlere önemli bilgiler verdi.

Diş çıkarma (diş sürmesi) sırasında bebeğinizde huzursuzlanma olabilir ve bu duruma 37.5 derece gibi hafif ateş eşlik edebilir. Yine salya akışının artması, bebeğin elini ve oyuncaklarını ağzına sokma isteği, dişetlerinde kaşınma ve hafif kızarıklık diş çıkarmanın belirtilerinden sayılabilir. Bebeğinizin dişetleri kaşındığı ve biraz da acıdığı için iştah kaybı ve huzursuzluğu olabilir. Ancak yüksek ateş, ishal, krup gibi belirtileri, üst solunum yolu enfeksiyonlarını ya da primer herpes dediğimiz ağız içinde çeşitli bölgelerde ülser varlığı, ateş ve salya akışıyla kendini gösteren durumu diş çıkarmaya bağlamak yanlıştır. Bu durumda çocuk doktoruna başvurularak diğer nedenler araştırılmalı, "çocuğum diş çıkarıyor" diye düşünüp bu belirtiler göz ardı edilmemelidir.

DİŞLERİN SÜRME ZAMANI ÇÜRÜMEYİ ETKİLİYOR MU?

Ailelerin en çok sorduğu soru diş çıkarma zamanının erken ya da geç olmasının dişlerin çürümesini hızlandırıp hızlandırmayacağıdır. Yapılan çalışmalar dişlerin sürme zamanının çürük oluşumunun hızlanması ya da yavaşlaması üzerinde bir etkisi bulunmadığını bildirmektedir. Bu konuda ailelerin dikkatli davranması, bebeğin beslenmesinde şeker içeren gıdalardan uzak durulması ve ağız içerisine yeni süren dişlerin düzenli bir şekilde temizlenmeye başlaması çürük oluşumunu engelleyen en önemli faktördür.
İlk süt dişinin sürmeye başlama zamanı ortalama 6 ay civarındadır. Ancak, genetik etkenlere bağlı olarak bu süreç bazen bebek 4 aylıkken bazen de 1 yaşına geldiğinde başlayabilir.

BEBEKLER DİŞLİ DE DOĞABİLİR

Nadir olmakla birlikte bebekler ağızlarında dişle ya da diş benzeri oluşumlarla doğabilirler. Bu dişlere neonatal dişler denilmektedir. Bu dişler genellikle sadece dişetine tutunurlar ve sallanmaktadırlar. Bebeğin genzine kaçma riski bulunduğu için bu dişlerin diş doktorunuz tarafından alınması gerekebilir. Doğumdan sonraki ilk 30 gün içerisinde ağız içerisine süren dişlere ise natal dişler denir ve bu durumda da bu dişlerin fazladan dişler mi olduğu yoksa bebeğin ilk süren dişleri mi olduğunun netleşmesi için mutlaka bir pedodontiste (çocuk diş hekimine) danışmanız gerekmektedir.

Bazı durumlarda dişler çıkmadan önce dişetinde morumsu şişlikler oluşabilir. Bu şişlikler genellikle sürme kisti denilen zararsız oluşumlardır. Bu oluşumlar doktorunuzun size tavsiye edeceği yöntemle kolaylıkla iyileşecektir.

BEBEĞİN DİŞ ETLERİNE SOĞUK SU İLE MASAJ YAPIN

Diş çıkarma sürecinde bebeğinizin diş etlerine soğuk su ile yıkanmış temiz ellerinizle yapacağınız masaj oldukça rahatlatıcı olacaktır. Yine bebeğinize verebileceğiniz diş kaşıma halkalarının içi sulu olanları ve üzeri pütürlü olanlarını tercih edebilirsiniz. Pedodontistiniz size bu konuda da yardımcı olacaktır. Bu halkalar hem diş sürmesini hızlandıracak hem de çocuğun dişetlerindeki kaşınma hissini giderecektir.

Pedodontist Dr. Dt. Pınar Karataban

False