Prof. Dr. Fatih Andıran
Prof. Dr. Fatih Andıran
Prof. Dr. Fatih AndıranYazarın Tüm Yazıları

Yenidoğanda oniki parmak barsağı tıkanıklığı

Duodenal atrezi olarak isimlendirilen, mideden hemen sonra bulunan ve ince barsağın başlangıç kısmı olan oniki parmak barsağı tıkanıklığı, bebeklerde en sık görülen barsak tıkanıklıklarından birisidir. Bu durumun yenidoğan bebeklerde yaklaşık 5000 ila 10000’de bir sıklıkla izlenen cerrahi bir anomali olduğunu belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, duodenal atrezinin tanı ve tedavisini anlattı.

Haberin Devamı

NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?

Duodenal atrezinin embriyolojik gelişim sırasında ince barsağın başlangıcındaki kanal oluşumundaki bir bozukluk nedeniyle oluştuğu düşünülmektedir. Duodenal atrezili bebeklerin yarısında diğer önemli doğumsal anomaliler birlikte bulunabilir. Örneğin, Down sendromu, doğuştan kalp hastalığı, pankreasın yapısal bozukluğu ve barsak rotasyon anomalileri görülebilmektedir. Duodenumda tam tıkanıklık olabileceği gibi bazen tama yakın kısmi darlıklar da görülebilir.

Yenidoğanda oniki parmak barsağı tıkanıklığı

Günümüzde duodenal atrezi tanısında prenatal olarak gebelikte yapılan ultrason incelemesinde çoğunlukla polihidramnios/ amnion sıvısı fazlalığı ile şüphelenilir. Klasik olarak da “double-bubble” diye adlandırılan mide ve duodenumun ilk kısmındaki biriken sıvı ve doğum sonrası ise çekilen filmde çift hava kabarcığı şeklindeki bulgu ile karakteristik olan duodenal atrezi tanısı kesinleştirilir. Ayrıca bebek beslenirse genellikle safralı kusmaları olur.

TEDAVİDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Duodenal atrezili bebeklerin tedavisinde, yenidoğan bebek ameliyata hazır duruma gelir gelmez kesinlikle en kısa zamanda ameliyat edilmelidir. Duodenal atrezi ameliyatı sırasında karşılaşılabilecek sürpriz anatomik bozukluklar, tıkanıklığın tipine göre değişen cerrahi onarım yaklaşımları ve ciddi komplikasyon olasılıkları nedeniyle tecrübeli ve yetkin bir çocuk cerrahisi uzmanına mutlak gereksinim vardır. Duodenal atrezi ameliyatı sonrasında yenidoğan bebek günler içerisinde beslenebileceği gibi bu ağızdan beslenmeye başlama süreci uygun damardan beslenme ve hatırı sayılır bir şekilde sabır gerektiren haftalar da alabilir.

Yazarın Tüm Yazıları