GeriBebek Sağlığı Yenidoğan bebeklerin göz sorunları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yenidoğan bebeklerin göz sorunları

Yenidoğan bebeklerin göz sorunları

Yenidoğan bebeğin göz sorunlarını erkenden teşhis edebilmek çok önemlidir.

Yenidoğan bebeğin göz sorunlarını erkenden teşhis edebilmek çok önemlidir. Belki de çocuğunuzun tüm hayatını etkileyecek bir sorunu şimdiden engelleyebilirsiniz bu şekilde.

Yeni doğan bir bebeğin görsel sistem gelişimi biraz zaman alır. Yaşamın ilk haftasında bebekler birçok ayrıntıyı göremezler. Dünyayı ilk görüşleri belirsiz ve sadece gri tonlarındadır. Bebeğinizin görmesinin tam olarak gelişimi birkaç ay sürer.

Gözlerde Kayma Sorunları

Bebeğinizin gözlerinin birlikte düzgün hareket ettiğinden emin olun. Şaşılık, gözlerin bir hiza içinde bakmamasına verilen isimdir. Erken fark edilmesi ve tedavisi görmenin doğru gelişimi için çok önemlidir. Eğer tedavi edilmezse göz tembelliğine(ambliyopi) sebep olabilir.

Her ne kadar bebeklerde gözlerin tamamen birlikte düzenli hareket etmeleri 1-2 ay alabilmesine karşılık eğer sabit bir kayma ve doğru senkronizasyon olmadığını hissederseniz mutlaka bir göz doktoruna başvurunuz.

Enfeksiyonlar

Bazı yeni doğanlarda doğum kanalından geçerken mikrobik konjonktivit ortaya çıkabilir. Büyük bebekler genellikle mikroplu kişilerin teması sonucu enfeksiyona yakalanırlar. Enfekte gözler kırmızı görünür ve kabarıktır ve yapışkan bir akıntı vardır. Antibiyotikli göz damlaları tedavi olarak verilebilir.

Gözyaşı Yolları Tıkanıklığı

Gözyaşı kanalları burun kökünden topladığı gözyaşlarını burunun içine iletir. Bazı bebeklerde gözyaşı kanallarının buruna açıldığı yerde küçük bir tıkanıklık olur. Bu bebeklerde gözde aşırı sulanma ve zaman zaman çapaklanma görülür. Masajlar, antibiyotikli damlalar önerilebilir. 1 yaşına kadar pek çoğu kendi kendine açılmasına rağmen az bir kısım bebekte bazen göz cerrahının 12. Ayda açması gerekebilir.

Katarakt

Gözün içinde bir kameranın merceği gibi işlev yapan lens vardır. Gözün odaklamasını sağlamaktadır. Göz lensi normalde kristal berraklığındadır. Nadiren, bebekler katarakt ile doğarlar. Katarakt bu kristal berraklığındaki lensin bulanıklığıdır. Genellikle çocuk doktorları bu durumu fark ederler. Eğer katarakt şiddetli ise bazı koşullarda cerrahi gerekebilir.

Şaşılık

Şaşılık gözlerin birbirlerine göre hizalarının bozuk olduğu durumdur. Bazen gözler içe bazen da dışa kayarlar. Aslında şaşılığın pek çok tipi vardır. Gözlerde şaşılık varlığı 4 aydan sonra önem kazanır. 4. aydan sonra devam eden bir şaşılık mutlaka bir göz doktoru tarafından görülmelidir. Tedavi edilmeyen bir şaşılık göz tembelliğine (ambliyopi) neden olabilir.

Ambliyopi

Ambliyopi (tembel göz) görünüşte sağlıklı olan bir gözün görme kaybına verilen isimdir. Bebeklerde ve erken dönemde gözler arasındaki dengesizliklere bağlı ortaya çıkar. Bebekler bu durumda bilinçsizce bir tek gözlerini kullanırlar. Diğer göz ise tembelleşmeye devam eder.

Katarakt, şaşılık, göz kapağı düşmeleri (ptosis), yaralanmalar veya hatırı sayılır kırma kusurları (özellikle hipermetropi ve astigmatisma) ana nedenlerdir. Genellikle şikayet yaratmadığı için atlanılabilir. 7-8 yaşlarına kadar tedavisi nispeten kolaydır. Gözlük camları ve göz kapama tedavileri genellikle önerilir

Ptosis

Bazı çocuklarda üst göz kapağını kaldıran kas yeteri kadar gelişmediği için kapakda düşme meydana gelmektedir. Bu durum eğer gözbebeğini kapatacak kadar çoksa o zaman göz tembelliğine neden olabileceği için cerrahi önerilebilir.

Göz Hastalıkları Uzmanı
Op. Dr. Serdar Özler

False