GeriBebek Sağlığı Yenidoğan Bebeğin Güvenliği
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yenidoğan Bebeğin Güvenliği

Yenidoğan Bebeğin Güvenliği

Yenidoğan bir bebeğin beslenmesinde kullanılan malzemelerin ne kadar sağlıklı olduğu iyice araştırılmalıdır.

Yenidoğan bir bebeğin beslenmesinde kullanılan malzemelerin ne kadar sağlıklı olduğu iyice araştırılmalıdır.

Aslında bu soruya cevap verirken öncelikle yenidoğan bebeği olan bir annenin, beslenmesinde nelere dikkat etmesi gerekir diye yaklaşmak daha doğru olacaktır. Çünkü ilk 6 ay bebeğiniz için en iyisi anne sütüdür. Bu yazıyı bitirdiğinizde tek bir mesajın asla aklınızdan çıkmamasını istiyorum.

“İlk 6 ay anne sütü dışında mama, inek sütü, çay gibi sıvıların hatta suyun bile verilmesi tıbben gerekmedikçe asla önerilmez”.

Annelerin beslenirken mümkün olduğunca doğal gıdalarla, bol sıvı alarak ve dengeli beslenmeleri gerekir. Şehir efsanelerine bakarsak annenin beslenmesi sonucu gazının bebeğe geçeceği, bu yüzden süt, yoğurt, soğan ve kuru baklagillerden uzak durulması söylenir. Ancak teorik ve bilimsel olarak annenin bunları yemesi bebekte kolik sancısını artırır diye kanıta dayalı bir bilgiye sahip değiliz.

Ben mesleki pratik uygulamalarımda annelere beslenme tarzları ile bebeklerinin şikayetlerini gözlemlemelerini ve bebeklerinin rahatsız olduğunu gözledikleri gıdalardan kaçınmalarını tavsiye ediyorum.

Bebeğin Alerjisi Varsa

Aşırı kolik sancısı olan bir bebeğin eğer inek sütüne alerjisi olduğu düşünülüyorsa, sadece annenin diyetinden tüm süt ürünlerinin çıkarılması bile bebekte ciddi rahatlamaya yol açabilir. Tüm allerjiler IgE’ye bağımlı olmadığından bazen kan testlerinde, inek sütü IgE negatif bile bulunsa bu diyet kısıtlamasının denenmesi gereken durumlar olabilir. Çok allerjik bebeklerde annenin yediği bir çilek veya deniz mahsülü bile anne sütünden geçerek bebekte çok nadir de olsa ürtikeryal bir deri döküntüsüne yol açabilir.

Anne sütünün olmadığı durumlarda da 1 yaşa kadar inek sütü asla tercih edilmemelidir. Anne sütüne benzetilmiş formül süt yani yenidoğan için pre veya 1 numara mamalardan kullanmamız mümkündür.

Beslenmeye Yardımcı Aletler

Doğal beslenme şekli anne göğsünden direkt emmek olduğu için aslında hiçbir beslenme aracının kullanılmaması gerekir. Ancak annenin sütünün olduğu fakat direk göğüsten emziremediği durumlarda kaşıkla, fincanla emzirme ve çok mecbur kalındığında 1 ayı geçmek koşuluyla biberonlar da kullanılabilir.

Biberonların en sağlıklı olanları cam olanlarıdır. Biberonun emzik parçası içinse yenidoğan dönemi, diş çıkmamış dönem olduğu için silikon daha uygun olabilir. Silikonun tadı ve kokusu olmadığı için bebek emzik, anne göğsü veya biberon arasında kolayca geçiş yapabilir.

Silikon emzikler şeffaf olduklarından temizlemesi daha kolaydır. Silikon çok yumuşaktır, pürüzsüz yüzeye sahiptir ve ısıya karşı dirençlidir. Diş çıktıktan sonra silikon diş darbelerine dayanıklı olmadığı için Sağlık Bakanlığının kriterlerine uygun kauçuk emzikli biberonlar tercih edilmelidir.

Sonuç olarak, kauçuk emzik ile silikon emziği karşılaştırdığımız zaman kauçuk emzik daha doğal, elastikiyet açısından anne göğüs ucuna daha benzer, sağlıklı, güvenli ve daha ucuzdur. Silikon emzik ise ülkemizde yerleşmiş bilincin tam tersine daha kısa süre kullanılabilen (bebeklerin dişleri çıkana kadar), doğal olmayan ve daha pahalı bir üründür.

Çocuk Sağlığı
Uzman Dr. Anıl Yeşildal

False