Esra Şimşek
Esra Şimşek
Esra Şimşek

Yeni doğan bebekler için uyku rehberi

Sıkı bir uyku eğitimi 4. aydan önce tavsiye edilmiyor. Ancak dördüncü aya kadar bebek dünyaya çok hızlı adapte olduğu için bazı uyku alışkanlıkları geliştirebilir. Sağlıklı ve düzenli bir alışkanlık geliştirmesi konusunda bebeğinize destek olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yenidoğan bebekler ilk bir hafta günlerinin çoğunu uyuyarak geçirirler. Birkaç hafa sonra uyanık kalma süreleri artar ama 0-2 ay arasındaki bebekler günün 17-18 saatini uyuyarak geçirir. Gündüz 5-6 defa uyuyup uyanabilirler.

Yeni doğan bebekler için uyku rehberi

Bu dönemde bebekler gece gündüz farkını bilmezler. Aslında gece uyanık kalıp gündüz uyumaya meyillidirler. Bebekler anne karnıdayken annenin hareketleri ve vücut fonksiyonlarının sesi bebeğin uyumasını sağlar. Anne uykuya geçince sesler ve sallanma azalır, bebek uyanık kalıp daha aktif olur.

Vücutları melatonin salgılamaz sadece az bir miktar anne sütünden alır. Özellikle gece emzirmeyi karanlık ve sizin için iyi bir uyku ortamında yaparsanız, sütünüzden bebeğinize melatonin geçer. Melatonin 3. aydan önce salgılanmaz. 4. aya doğru sirkadiyen ritim tam oturmaya başlar ve bebek uyku eğitimine hazır hale gelir. Sirkadiyen ritim; beyne, güneşin hareketlerine gore uyku ve uyanma sinyalleri gönderen biyolojik saat olarak bilinir.

Haberin Devamı

İlk üç hafta bebeğinizin yarım saaten fazla uyanık kalması yorulmasına sebep olabilir. Az önce uyandı neden ağlıyor diye düşünmeyin.

Yenidoğan bebeğinizin gündüz uyku süresini toplam 5 saat ile sınırlandırın.

Gündüz toplam uyku süresini 5 saatle sınırlandırmak iyi bir fikir olabilir. Her gündüz uykusunda 2 saatten fazla kesintisiz uyumasına izin vermeyin. Her uykusunda 1,5 saat uyutup iki uyku arasını bir saat olarak ayarlarsanız gündüz uykusu 5 saat olmuş olur.

YENİDOĞAN ANNESİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN İPUÇLARI

  • 10 dakikalık basit rutinler oluşturmaya başlamak
  • 24 saatte bir defa uyanıkken yatağa koyup uyutmaya çalışmak
  • Gündüz 2 saatten fazla kesintisiz uyumamasını sağlamak
  • Bebeğinizi iyi gözlemleyip beden dilini yani uyku ve açlık sinyallerini öğrenmeye çalışmak
  • Bebeğinize kaliteli ve güvenli bir uyku ortamı hazırlamak

Gündüz salonda küçük bir beşikte veya başka bir şeyde uyutuyor olsanız bile akşam 7'den sonraki uykularında gece uyuduğu yatağı tercih edin ve bu saatten sonraki uyanmalarında sessizce ve kısık ışıkta emzirin. Altını değiştirmeniz gerekiyorsa yine sessizce ve kısık ışıkta yapın ve tekrar yatırın.

Yeni doğan bebekler için uyku rehberi

Haberin Devamı

Akşam 7'den sonraki uyanmalarda oyun molası vermeyin mümkünse kucağınızdan indirmeyin. Zaten büyük ihtimal siz emzirip bakımını yapana kadar geçen 30 - 40 dakikalık sürede tekrar uykusu gelmiş olacak.

Bebekle ilk hafta ve bebekle ilk kırk gün başlıklı yazılarımı okumanız da çok büyük bir fayda sağlayacaktır.