GeriBebek Sağlığı Yeni doğan bebek bakımıyla ilgili annelere öneriler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yeni doğan bebek bakımıyla ilgili annelere öneriler

Yeni doğan bebek bakımıyla ilgili annelere öneriler

Anne olmak heyecan verici. Peki ya bu heyecan verici yolculukta sizi neler bekliyor biliyor musunuz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Sinem Karaca Atakan, bebekli anneler için aktif yaşam önerilerinde bulundu.


BEBEĞİN BEZİNİ DEĞİŞTİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Yeni doğan bebek bakımıyla ilgili annelere öneriler

Bebeğin bezini değiştirmeye başlamadan önce ellerin temiz olması gerekir. Güvenli, temiz bir ortam olması gerekir. Hızlı olunmalı ama acele edilmemelidir. Bez değiştirme matı kullanılabilir ya da yumuşak bir zemine yayılan bir havlu ya da temiz bir bez de aynı işi görür. Bebeğin altı açılmadan önce temiz bez, ıslak pamuk ya da mendil, pişik kremi, kirli bez için çöp torbası gibi malzemeler hazırlanmış olmalıdır.

Kirli bezin çıkarırken yapışkan bantlar açılır ve kendi üzerine katlanır, bezin temiz bölümüyle dışkı silinir. Bebeğin ayak bileklerinden tutup hafifçe yukarı doğru kaldırılır ve bebek bezi katlanarak çıkartılır. Mümkünse suyla ıslatılmış pamuk, değilse ıslak mendille bebeğin altı iyice silinir, kız bebeklerde silme işlemi önden arkaya doğru yapılarak idrar yolları ve vajinaya dışkı bulaşması engellenir.

Temiz bir bebek bezi sıkı olacak, ancak deride iz bırakmayacak şekilde yapışkan bantlarla her iki yandan sıkıştırarak yerleştirilir. İdrarın içindeki amonyak ciltte tahrişe ve pişik oluşumuna neden olacağından bebeğin altı sık değiştirilmelidir. Koruyucu pişik kremleri alt değişimi sonrası kullanılmalıdır. Oluşmuş bir pişik varsa tedavi edici kremler sürülmelidir. Yeni doğan bebeklerin göbek bağı, enfeksiyondan korumak için bezin dışında bırakılmalıdır. Erkek bebeklerin penisi çişini bebek bezine yapması için aşağı doğru yerleştirilmelidir.


BEBEĞİN TIRNAKLARI NASIL KESİLMELİ?

Yeni doğan bebek bakımıyla ilgili annelere öneriler

Bebekler ellerini bilinçli kullanamadıkları için uzun tırnaklarıyla kendilerine zarar verebilirler. Bu durumda eldiven kullanmak dokunmak duyusunun gelişimini engelleyeceğinden tırnakların doğru kesilmesi önem kazanmaktadır. Bebekler için özel üretilen tırnak makaslarını kullanmak uygundur, kesinlikle evdeki yetişkinlerin tırnak makasları bebek için kullanılmamalıdır.

Genellikle bebekler bir iki haftalıkken tırnakları kesilmeye müsait duruma gelir. Bu dönemde tırnaklar kesim gerektirip gerektirmediği konusunda kontrol edilmelidir. Ancak bazı bebeklerin tırnakları daha doğumda bile oldukça uzun olabildiğinden daha erken bir kesim de gerekebilir.

El tırnaklarını yuvarlak ve tırnak batmalarına izin vermeyecek şekilde kesilmelidir. Ayak tırnaklarında ise küt bir kesim tercih edilmeli ve özellikle başparmaktaki tırnak batıkları engellenmelidir. Tırnak kesiminden sonra ufak bir kağıt törpü kullanarak ince detaylar düzeltilebilir. Bebek çok hareketliyse tırnakları bebeği oyalayacak bir yardımcıyla ya da uykuda kesmek mümkün olabilir.


BEBEĞİN BANYOSU NASIL YAPILMALI?

Yeni doğan bebek bakımıyla ilgili annelere öneriler

Bebeğin ilk banyosu yeni anne için korkutucu olabilmektedir, bu nedenle destek alması uygun olacaktır. Bebeklerde banyo sıklığı, yenidoğan için bebek bezi alanı temiz tutulduğunda, ayrıca elleri ve güzü gün içinde sık temizlendiğinde haftada iki üç defa yeterli olacaktır. Daha büyük bebeklerde banyo zamanı, çoğunlukla uyku zamanı programlarının parçası haline geldiği için her akşam olabilir.

Bebeğin göbek bağı düşmeden önce ıslanmasını önlemek için silerek temizlemek en iyisidir. Bebek yumuşak, düz bir yüzeye yatırılır. Sarılmış olarak tutulur, tek seferde bir kolu ya da bacağı açıkta tutulur ve nazikçe yıkanır. Sonra kurulanır ve bir sonraki bölgeye geçilir. Göbek bağı ıslanırsa onu nazikçe kurulamak için sadece havlu kullanılır.

Göbek bağı düştükten sonra, bebek uygun bir bebek küvetinde yıkanabilir. Yumuşak olması için altına havlu serilebilir ya da bebek fileleri kullanılabilir. Banyo malzemeleri önceden hazırlanmalıdır. Genellikle büyük, başlıklı bir havlu, yumuşak bir el bezi veya sünger, bebek sabunu, pamuk, bebek tarağı veya fırçası yeterli olacaktır.

İlk banyoların uzun veya ayrıntılı olmasına gerek yoktur, uygun şekilde temizlenmesi sağlanmalıdır. Bebek nazik ama sıkı biçimde tutularak, birikmiş tüm kalıntı veya deri artıklarını yıkayarak giderilir. Yıkarken başı ve sırtı desteklenmelidir. Cinsel organ ve bebek bezi bölgelerine, el ve ayak parmaklarının aralarına, boyun, koltuk altı, kasıklar ve dizlerinin arkasındaki deri katlarına, kulakların arkasına özen gösterilmelidir. Bebeğin saçı az miktar şampuan sürüp, nazikçe masaj yaparak yıkanır ve durulanır. Saçların en son yıkanması önerilir.

Bebek banyosu suyunun sıcaklığı erişkinlere göre daha ılık olmalıdır. Vücut sıcaklığında olması yeterlidir. Bebekler banyoya alışana kadar ağlayarak tepki gösterebilir. Rahatlatıcı, sevgi dolu birkaç deneyimden sonra banyo zamanını sevmeyi öğrenecektir.


BEBEK NASIL GİYDİRİLMELİ?

Yeni doğan bebek bakımıyla ilgili annelere öneriler

Bebeklerin çok üşüyeceği ve fazla giydirilmesi konusunda bilimsel bir gerçeklik yoktur. Erişkinlerin giydiği şekilde giydirilebilir. Sadece soğuk kış günlerinde bir kat daha fazla giydirilebilir. Yeni doğan bebeklerin vücut ısıları kolayca yükselebilir. Yazın sıcak havalarda kısa kollu, pamuklu tek kat yeterli olacaktır. Bebeklerin başı vücuda oranla geniş bir alan kapladığı için ilk ay ince bir başlık kullanılması uygun olacaktır.

Bebeklerin elleri ve ayakları genelde vücudunun geri kalanına göre daha soğuktur çünkü yenidoğanın dolaşım sistemi yeterince olgunlaşmamıştır. Bebeğin ısınıp ısınmadığının kontrolü karın ve sırtından yapılabilir. Bebeğin her hapşırığı üşüdüğünün göstergesi değildir. Burnundaki salgılar nedeniyle, güneş ışığına tepki ya da alerjik bir durum olabilir. Bebek odasının ısısının yaz kış 21-23° olması yeterlidir.

False