YENİ DOĞAN BEBEK BAKIMIYLA İLGİLİ ANNELERE ÖNERİLER

- PAYLAŞ
Anne olmak heyecan verici. Peki ya bu heyecan verici yolculukta sizi neler bekliyor biliyor musunuz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Sinem Karaca Atakan, bebekli anneler için aktif yaşam önerilerinde bulundu.
BEBEĞİN BEZİNİ DEĞİŞTİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Bebeğin bezini değiştirmeye başlamadan önce ellerin temiz olması gerekir. Güvenli, temiz bir ortam olması gerekir. Hızlı olunmalı ama acele edilmemelidir. Bez değiştirme matı kullanılabilir ya da yumuşak bir zemine yayılan bir havlu ya da temiz bir bez de aynı işi görür. Bebeğin altı açılmadan önce temiz bez, ıslak pamuk ya da mendil, pişik kremi, kirli bez için çöp torbası gibi malzemeler hazırlanmış olmalıdır.
Kirli bezin çıkarırken yapışkan bantlar açılır ve kendi üzerine katlanır, bezin temiz bölümüyle dışkı silinir. Bebeğin ayak bileklerinden tutup hafifçe yukarı doğru kaldırılır ve bebek bezi katlanarak çıkartılır. Mümkünse suyla ıslatılmış pamuk, değilse ıslak mendille bebeğin altı iyice silinir, kız bebeklerde silme işlemi önden arkaya doğru yapılarak idrar yolları ve vajinaya dışkı bulaşması engellenir.
Temiz bir bebek bezi sıkı olacak, ancak deride iz bırakmayacak şekilde yapışkan bantlarla her iki yandan sıkıştırarak yerleştirilir. İdrarın içindeki amonyak ciltte tahrişe ve pişik oluşumuna neden olacağından bebeğin altı sık değiştirilmelidir. Koruyucu pişik kremleri alt değişimi sonrası kullanılmalıdır. Oluşmuş bir pişik varsa tedavi edici kremler sürülmelidir. Yeni doğan bebeklerin göbek bağı, enfeksiyondan korumak için bezin dışında bırakılmalıdır. Erkek bebeklerin penisi çişini bebek bezine yapması için aşağı doğru yerleştirilmelidir.

