Lesli Maya
Lesli Maya
Lesli Maya

Uyku eğitimi nedir? Uyku eğitimi şart mıdır?

Genelde bu iki kelime bir araya gelince, çoğu kişinin aklına, bebeğin ağlamaya bırakılarak çaresizce uyumayı öğrenmesi gelebiliyor. Dolayısıyla bu iki kelime, pek çok kişi için olumsuz çağrışımlar yapabiliyor.

Haberin Devamı

UYKU EĞİTİMİ NEDİR?

Bebeklere ve küçük çocuklara, sallanmadan, kucakta gezdirilmeden, emzirilmeden, vb destekler olmadan kendi kendilerine nasıl uyuyabileceklerini öğretmek ve bununla beraber gece boyunca daha kesintisiz uykular yapmalarını sağlamaktır. Yani, bir diğer deyişle, mevcuttaki sağlıklı olmayan uyku alışkanlıklarının, sağlıklı uyku alışkanlıkları ile değiştirilmesi demektir.

Uyku eğitimi tabiri, aslında sürecin bütününü yansıtmakta pek de yeterli kalmıyor çünkü uyku düzeni, içinde pek çok önemli parça barındıran bir “sistem”dir.

Peki sistem dedik, önemli parçalar dedik, bebeğinize sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak için, uykuyu etkileyebilecek bu önemli parçalar nedir? Hadi bunlara birlikte bir göz atalım.

FİZİKSEL FAKTÖRLER: Beslenme, annenin beslenmesi,sağlık durumu, uyku ihtiyaçları ( toplam uyku süreleri, uyanıklık süreleri, ayına uygun uyku saatleri) günlük düzen,aktivite düzeyi

SOSYAL-DUYGUSAL FAKTÖRLER: Çocuğun günlük bakımını kim yapıyor? Kreşe gidiyor mu? Kardeşleri var mı? Ebeveynler olarak değişime hazır mısınız? Çevrenizde çocuk bakımı için destek görebileceğiniz birileri var mı?

Gelişimsel: Gelişimi nasıl, doğumda bir komplikasyon yaşandı mı? Erken doğum söz konusu mu? Bebeğin mizacı nasıl? Ayrılık kaygısı yaşıyor mu? Herhangi bir yeni gelişimsel dönemden geçiyor mu?

Çevresel koşullar: Oda koşulları: Karanlık, aydınlık, ısı, beyaz gürültü,eşyaların pozisyonu, elektronik eşyalar, güvenli uyku

Sağlıklı uyku alışkanları kazandırmaya çalışırken, bu bütünü oluşturan parçaların hepsinin değerlendirmesi gerekir. Ancak o zaman, uyku sorununun neden kaynaklandığı anlaşılabilir ve uygun çözüm bulunabilir.

Uyku eğitimi nedir Uyku eğitimi şart mıdır

PEKİ UYKU EĞİTİMİ ŞART MIDIR?

Bu soru en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. Bu sorunun cevabı aslında sizde saklıdır.

Uyku alışkanlıklarını değiştirmeye karar verme noktasında şu iki soruyu kendinize sorabilirsiniz

1) Bebeğiniz/ çocuğunuz ve siz ihtiyacınız olan uykuyu alabiliyor musunuz?

2) Bebeğinizin ve ailenizin mevcut uyku düzeninden mutlu musunuz?

Eğer bu sorulara HAYIR cevabı veriyorsanız, o zaman bir takım şeyleri değiştirme konusunu düşünebilirsiniz.
  
UYKU ALIŞKANLARINI DEĞİŞTİRMEDEN ÖNCE NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR?   

Yukarıdaki belirttiğim tüm koşulların yerinde olup olmadığına bakılması gerekir.

Bebeğin/çocuğun ve ailenin hazır olması çok önemlidir.

Bebeğin fiziksel bir rahatsızlığının olmadığına emin olmak ve doktor onayı almak gerekir.

Aileler uyku alışkanlıklarını değiştirirken, nasıl bir yol izleyeceklerine çocuklarının karakter yapısını ve kendi aile dinamiklerini dikkate alarak karar vermelidir.

Uyku eğitimi nedir Uyku eğitimi şart mıdır

UYKU EĞİTİMİ ANNE- BEBEK BAĞINI BOZAR MI?

Bebeğin kendi kendine uykuya dalması yolunda, birtakım değişiklikler yaparken, bebeğin kendini güvende hissetmesi ve anne-bebek bağının devamlılığı çok önemlidir. Ben değişiklik yapma sürecinde, şunları dikkate almanızı tavsiye ederim.

Atacağınız adımların;

  • Ailenizin ve bebeğinizin yapısına uygun olması
  • Bebeğe bolca sevgi ve güven vererek ihtiyaçlarının doğru bir şekilde anlaşılması ve uygun şekilde karşılanması
  • Mümkünse yapılacak değişikliklerin aşamalandırılması 

UYKU EĞİTİMİ VE AĞLAMA

Ağlamak, bebeğinizin yaşamındaki herhangi bir değişiklikte duygularını ifade edebilmesi için sağlıklı ve normal bir yoldur - özellikle de bağlı oldukları bir şeyden vazgeçerken.

Bebeğinizin uyku alışkanlıklarını değiştirmeye çalışırken, örneğin sallanarak uyuyan bebeğinizi düz zeminde sallanmadan uyumaya alıştırırken, bebeğiniz henüz konuşamıyorsa, bu durumda zorlandığını size ağlayarak anlatacaktır.

Burada önemli olan, bebeğinizin zorlandığınızı anladığınızı ona anlatarak sevgi ve güven ile uykuya geçmesine yardımcı olmanızdır.

Bebeğin, anlaşıldığını hissetmesi çok önemlidir. Örneğin, bunun senin için zor olduğunu biliyorum canım. Ben senin için buradayım, seni seviyorum, sen güvendesin ”- veya“ Aç olmadığını biliyorum. Şu anda süt yok ama, ben seninle buradayım” gibi. Dinleme, bebeğe sevildiğini, güvende olduğunu ve hissettikleri her şeyi gerçekten kabul ettiğimizi gösterir. Bebeklerin, sağlıklı olarak büyümeleri ve gelişmeleri için ihtiyaç duydukları uyku alışkanlıklarını kazanırken, sizin sevginiz, ilginiz ve desteğinizi hissederken ağlamaları ile uzun süre, sürekli ,çaresizce, korku içerisinde ve yalnız başına ağlamaları birbirinden farklıdır.