GeriBebek Sağlığı Süt dişleri neden bu kadar önemli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Süt dişleri neden bu kadar önemli?

Süt dişleri neden bu kadar önemli?

Bebeğinizin ilk çıkan dişlerine iyi bakmalısınız çünkü...

Bebeğiniz büyümeye başladı ve artık süt dişleri bile var! Peki, ama bu süt dişleri ne işe yarıyor ve neden bu kadar önemli? İşte tüm bu soruların cevapları...

Bebeğinizin ağzı yeterince büyüdüğünde süt dişleri çıkmaya başlar. Her çocuğun gelişimi farklı olduğundan 3. aydan başlayarak 12. aya kadar sürebilir. Bu ilk çıkan dişler genellikle alt santral kesici dişlerdir. Süt dişleri 8 kesici diş, 4 süt köpek diş ve 8 süt azı diş olmak üzere 20 adettir.

Süt dişleri ne işe yarar?

Uzun yıllar dayanacak kadar sağlam kalıcı dişlerin aksine, farklı görevlerine uygun olarak süt dişlerin daha ince diş mineleri ve daha küçük kökleri vardır.

Süt dişleri çiğnemeye yardımcı olmanın yanında, konuşma yeteneğini geliştirmek, çene ve yüz gelişimini desteklemek gibi birçok farklı işe yarar.

Süt dişleri neden bu kadar önemlidir?

En önemlisi süt dişleri, diş etinin içinde çıkmayı bekleyen kalıcı dişlerin yerini tutar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkıyor. Süt dişleri doğal süreçlerinde düştüğünde ortaya çıkan boşluk, kalıcı dişlerin düzgün çıkmasını sağlayarak sağlıklı bir yetişkin gülümsemesi yaratmaya yardımcı olur.

Bakımı yapılmadığı için çürüyen süt dişleri ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açar.

Her yaş grubunun ağız ve diş sağlığına uygun diş macunu ve fırçası vardır. Çocuğumuza özel diş macunu ve fırçası kullanmak onun ağız sağlığı için çok önemlidir.

Çocuklarımızın dişleri yüzde 50 daha incedir. Bu yüzden uzman korumamıza ihtiyaçları vardır.

False