GeriBebek Sağlığı Sıkça kusan bebeklerin sorunu ne?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sıkça kusan bebeklerin sorunu ne?

Sıkça kusan bebeklerin sorunu ne?

Fazla mama ya da enfeksiyon kusmaya neden oluyor.

Her bebeğin kustuğunu biliyoruz ancak bunların hangisinin normal, hangisinin bir sorundan ileri geldiğini bilmek gerekiyor. Çocuk Doktoru Pınar Ergül, sık sık bebeği kusan annelere açıklamalarda bulunuyor.

Bebeklerde Kusma Nedenleri

Kusma anneleri telaşlandıran bir yakınmadır. Oysa yenidoğan bebeklerde ilk 6 ay mide üst kapağının tam kapanmaması nedeniyle, kusmalar sık sık görülür. Bu da çocuktan çocuğa değişim gösterir. Bazı çocuk daha fazla kusar, bazıları daha az. Ama her bebeğin günde bir kez kusmasının normal olduğu söylenebilir.

Emme refleksi sonsuz bir refleksdir. Bebeği emzirseniz 24 saat emer. “Ben doydum, bırakayım” demez. İşte bu durumlarda mide üst kapağı, tam bir vana görevi görür. Taşma tarzı kusmalar olur. Aynen bir havuzun dolup taşması gibi. Bu kusmalar midenin de aşırı genişlemesini önler.

Mide asidi ile karşılaşan her süt kesilir. Hazım için gerekli salgılar mideyi asit ortamda tutar.
Eğer bir bebek süt kesiği gibi kusuyorsa bilin ki, bu mideden geliyor. Anne sütü veya mama şeklinde kusuyorsa bu daha mideye ulaşmadan çıkmıştır.

Kusmalar Ne Zaman Azalır?

6. aya doğru kapak görevini tam yapmaya başlar ve kusmalar azalır. Bir yaşına kadar süren kusmalara da rastlanabilir.

1-2 ay civarındaki aşırı kusmalarda mide çıkışında darlıktan şüphe edilebilir. Bu durumlarda doktora başvurmakta yarar vardır. Bazen çocukluk yaş grubunda bütün enfeksiyonlarda kusma eşlik edebilir.

False