Ebru Kolsal
Ebru Kolsal
Ebru Kolsal

Riskli bebek gelişiminde bunlara dikkat!

Bebeklerin gelişimleri sırasında mutlaka nörolojik açıdan da takip edilmesi gerektiğini söyleyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Ebru Kolsal, erken müdahalenin önemine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Hepimiz çocuklarımız için sağlıklı bir gelecek hayal ederiz. Bu hayali gerçekleştirmesi için yedikleri yiyeceklerden oynadıkları oyuncaklara kadar dikkat ediyoruz. Ancak bazen çocuğumuzun takibi için gereklilikleri yerine getiremiyoruz. Gerçekte zor bir gebelik sonucu doğan ya da doğduktan sonra herhangi bir sebeple yenidoğan servisinde yatmış olan her bebek nörolojik açıdan riskli bebektir. Mutlaka takipleri sırasında fiziksel gelişiminin yanında nörolojik gelişiminin de değerlendirilmesi gerekmektedir.

Nörolojik gelişim basamakları aylara göre farklılık gösterir ve bebeğin ayına uygun gelişim takip edilmelidir. Mesela 3 yaşındaki bir çocuğun uzatılan bir cismi sağ eliyle alması normalken, 9 aylık bebeğin her seferinde sadece sağ elini uzatıyor olması sol tarafında sıkıntı olduğunu gösterir. Bir aylık bebeğin başını tutamaması normalken, 6 aylık bebeğin başını tutamaması anormaldir.

Haberin Devamı

ERKEN MÜDAHALE İLE SORUNLAR AZALTILABİLİR

Aslında her bebeğin takibinde nörolojik gelişim takibi yapılmalıyken yenidoğan servisinde yatan bebekler için daha önemlidir. Yenidoğan servisinde yatan bebekler solunum sıkıntısı, erken doğum, sarılık, beslenme bozukluğu, kan şekeri düşüklüğü ya da enfeksiyon gibi nedenlerle yatar. Bu durumların hepsi gelişmekte olan beyinde hasarlanmaya sebep olabilir. Bu nedenle bu bebekler doğdukları günden itibaren nörolojik açıdan takip edilmeli ve gerekli durumlarda erken müdahale ile sorunlar azaltılmalıdır. Erken müdahale ve rehabilitasyon sayesinde bebeklerin beyin fonksiyonları noroplastisiteden faydalanılarak yeniden şekillendirilir ve görülebilecek aksaklıklar en aza indirilir.

Mesela erken doğan bebeklerde ortaya çıkabilecek olan bacaklarda yürüme bozukluğu ve sertlikler ya da parmak ucu basma problemi özellikle erken doğumdan dolayı beynin arka kısmında hastalanma olmasından kaynaklanır. Bu hastalar geç tanı aldıklarında tedavi ancak ortopedistlerin yaptığı düzeltici ameliyatlarla bir miktar durumu düzeltmeye yöneliktir. Oysa bebeklik döneminden itibaren tanı alan ve erken rehabilitasyon programına alınan bebeklerde bu problem en aza indirilir ve çoğunlukla ameliyat ihtiyacı ortaya çıkmaz.

Haberin Devamı

Sonuç olarak bebekler gelişimleri sırasında mutlaka nörolojik açıdan da takip edilmeli ve özellikle riskli bebek grubunda bu takip çok daha dikkatli yapılmalıdır. Erken müdahale daha sonrasında pişmanlıkları önler.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL