GeriBebek Sağlığı Mutlu bebekler için uyku eğitimi nasıl olmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mutlu bebekler için uyku eğitimi nasıl olmalı?

Mutlu bebekler için uyku eğitimi nasıl olmalı?

Eğitim, uyku düzenini kendi kendisine yakalayamayan bebekler için gereklidir. Diş çıkarma dönemi, hastalık veya büyüme atakları gibi bazı gelişim dönemleri sonrası da bebeklerde uykuya geçme güçlüğü gözlenebilir. Pedagog Tansu Oskay uyku eğitimi hakkında önemli noktalara değindi.

Bebeklere verilen uyku eğitiminde sağlıklı olan anne bebek ilişkisini ön planda tutmaktır. Ten teması bu noktada çok büyük önem taşır. Bebeğin duygusal anlamda hazır olduğuna emin olunduğunda odasından çıkılması iyi bir eğitimin başlangıcıdır. Bebeklerin, annesi tarafından ağlamalarına karşılık alamadığını ya da alamayacağını hissetmemesi gerekir. Anne bebek arasında güven bağı oluşturulmalıdır. Bu süreçte annenin stres kontrolünü sağlaması ve bebeğine hissettirmemesi de önemli bir faktördür.   

Mutlu bebekler için uyku eğitimi nasıl olmalı
  

ANNELER GÜVEN VERİCİ BEDEN DİLİNİ ÖĞRENMELİ

Kucakta, memede ya da sallayarak uyutma alışkanlıkları doğru adımlarla bir veya iki gün içinde ortadan kalkabilir. Gece uyanmalarında annelerin güven verici beden dilini nasıl kullanacaklarını öğrenmelerinin büyük önemi vardır. Bu tüm uyku eğitimi metotları için bilinmesi ve uygulanması gereken önemli bir püf noktadır.

HER BEBEK FARKLIDIR

Her bebeğin nörolojik ve duygusal yapısı farklıdır. Bazıları kendi kendilerini sakinleştirme yapısına sahip değilken, zorlanıyorken atılacak adımlarda ısrarcı ve radikal olmamak gerekir.

Mutlu bebekler için uyku eğitimi nasıl olmalı

BU FELSEFE GÜNÜMÜZ BEBEKLERİ İÇİN UYGUN DEĞİL

Yatakta uzun süre ağlatmaya bırakılan bebeklerle ilgili bazı araştırmalar, vücudunda yoğun stres oluştuğunu ve uykuya geçtiklerinde de bu stresi bünyelerinde taşıdıklarını göstermektedir. Stres hormonu olan kortizol düzeyinin uykuya daldıklarında dahi azalmadığını göstermektedir. Bu bilimsel verilerin yanı sıra, uyku eğitiminde, kazanan - kaybeden felsefesiyle uygulanan ebeveynlik yaklaşımı günümüz bebekleri için uygun değildir. Gelecekte, empati kuran, kendine güvenen, mutlu, yakınlarıyla sağlıklı ilişkiler kuran bireyler yetiştirmek isteyen ebeveynler, bu anlayışla uyku eğitimlerini planlamalıdırlar. Anne ve babalar pek çok konuda olduğu gibi uyku eğitimi sürecinde de inatlaşmaya girdiklerinde sonucun daha kötü olduğunu görürler.

False