GeriBebek Sağlığı Kız ve Erkek Çocuk Arasındaki Farklar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kız ve Erkek Çocuk Arasındaki Farklar

Kız ve Erkek Çocuk Arasındaki Farklar

Kimin, hangi yönü daha güçlü dersiniz?

Kız çocuk ve erkek çocuk her yönden birbirlerinden farklıdır. Peki, başlıca hangi özellikler daha dikkat çekiyor dersiniz? İşte bunun cevabını Uzman Pedagog Didem Küt veriyor.

- Anne karnında erkeklerin beynin sağ kısmı kızların ise beynin sol kısmı öncelikli olarak gelişmesi sonucunda erkek çocukların fiziksel güç gerektiren etkinliklerde daha başarılı kız çocuklarında akademik becerilerde, dil ve sosyal gelişimlerinde daha aktif rol oynamalarını sağlar.

- Yeni doğmuş erkek bebekler kızlara oranla daha toplu ve uzun olurlar. Bu özellik onların daha geç oturmasına sebep olurken, kız çocukların daha erken oturduğu ve erkeklerden 2 ay öncede yürümeye başladıkları gözlenmiştir. Erkek çocukların daha kolay hastalanabilmekte ve bu özellikleri hayat boyu devam etmektedir.

- Kız çocukların ilk kelimeleri söylemesi erkek çocuklara oranla daha erken başladığı gibi daha uzun ve kurallı cümleler kurabilirler 4-5 yaşlarında da kelime haznesi erkek çocuklarınınkine oranla daha üstündür. Dil gelişimindeki bu üstünlük, kız çocukların okula ve sosyalleşmeye daha yatkın olmalarına çevrelerine kolay uyum sağlamalarına daha hızlı düşünmelerine ve bundan dolayı da kolay hata yapmalarına sebep olur.

- Okul öncesi dönemde dikkat çeken özelliklerden biri de kız ve erkek çocukların kendi cinsleriyle oynamayı tercih edip diğer cinsle çok fazla etkileşime geçmiyor olmasıdır.

- Erkek çocukları fizik gücüne dayanan hareketli oyunları tercih etmeleri, onları daha yaramaz olarak adlandırmamıza sebep olsa da enerjilerini dışarı yansıtabilmeleri için koşmaları, yorucu etkinliklerde bulunmaları gerekirken kız çocuklarının şarkı söylemesi, resim yapması, yeterli olmaktadır.

- Erkek çocukları red cevabına kızlar kadar tolerans gösterememekle beraber, tuvalet alışkanlığının ve yemek yeme davranışını kazanması, annelerin erkek çocuklarına daha hoşgörülü yaklaşması ve daha koruyucu davranması sonucu kızlara oranla daha geç gelişmektedir.

- Kız çocukları el - göz koordinasyonları ve küçük kaslarını kullanmaları gerektirdiği etkinliklerde yazı yazma gibi erkeklere oranla daha başarılıdırlar. Kızlar göz teması kurmayı tercih ettikleri gibi daha hızlı konuşur ve korkularını daha iyi ifade edebilir ve erkek çocuklara oranla daha iyi bir dinleyicidirler.

- Çocuklarda empatinin gelişmesi sandığımızdan daha hızlı olmaktadır erkek çocuklar daha çok fiziksel güç gerektiren yardımlarda bulunmayı tercih ederken kız çocukları sosyal destek verebileceği konularda empatilerini kullanmayı tercih ederler.

- İlköğretime kadar geçen sürede kız ve erkek çocuklar giyimlerindeki çok fazla bir farklılık göze çarpamamakla birlikte renk tercihleri bakımından kızlar daha çok pembe ve tonları tercih ederek kendi cinsiyet farklılığını ön plana çıkartmaktadır.

- Ergenlik döneminde kızlarda ve erkeklerde bir takım psikolojik ve fizyolojik değişiklikler yaşanır. Kız çocuklarında hızlı boy uzaması erkeklerden önce başlar. Bu yüzden 11-14 yaşındaki kızlar genellikle kendi yaşlarındaki erkeklerden daha uzun ve daha ağır olurlar. Erkeklerde hızlı boy uzaması hem daha geç başlar hem de daha geç biter. Kızların fiziksel gelişimi en geç 20 yaşında biterken; erkeklerin fiziksel gelişimleri 23-25 yaşlarına kadar sürebilir. Kızlar adet görmekten ve göğüslerin büyümesinden utanır, bol kıyafetler giyerek saklamaya çalışır, erkekler ise sakal ve bıyık çıkmasını erkeklik simgesi olarak görür ve bunu bir üstünlük olarak sayar.

- Seksüel olgunluk düzeylerine bakıldığında kızların erkeklerden 2 yıl daha ilerde gelişim gösterdikleri, geç olgunlaşan erkek çocukların sosyal kabule daha çok ihtiyaç duydukları ve daha saldırganlık eylemi gösterdikleri gözlemlenmiştir.

- Gelişmenin duygusal, sosyal, bilişsel, çeşitli yönlerinde kızlar erkeklerden daha erken gelişirler, aradaki mesafe gittikçe açılarak ergenlik dönemine kadar devam eder. Aradaki fark 6 yaşlarında ortalama 6 aylıkken ergenlikte 2 yıla kadar çıkmaktadır. Ergenlikten sonra bu fark yavaş yavaş azalır.

False