GeriBebek Sağlığı Kalça problemi çocuklarımızı tehdit ediyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kalça problemi çocuklarımızı tehdit ediyor

Kalça problemi çocuklarımızı tehdit ediyor

Dikkat! Ailenizde kalça problemi varsa risk oranı yükseliyor.

Gelişimsel kalça displazisi (GKD), bebeğinizde doğum öncesi, doğum sırasında veya hemen doğum sonrasında gözlenen kalçasının çıkık, yarı-çıkık veya stabil olması ile ilgili hastalıklardır. Bu önemli rahatsızlığın ayrıntılarını Ortopedist Doç. Dr. Şeref Aktaş anlatıyor.

Hastalığın görülme oranı %1 - % 0,1 olup kızlarda daha fazla rastlanıyor. Ailenizde GKD öyküsü varsa, risk oranı daha da yükseliyor. Tek yumurta ikizlerinde % 34, kardeşlerde var ise % 6–7, anne ve kardeşin her ikisinde de varsa % 36 oranında görülme yaşanıyor. Genellikle hastaneye başvuru sebepleri; bebeğin kalçalarını tam açamaması ve aksamasından kaynaklanıyor.

GKD Tanısı Nasıl Konuyor?

GKD tanısı koyulurken, fizik muayene, ultrasonografi ve radyografiden faydalanılıyor. Fizik muayene ile bebeğinize 2 aylıkken tanı koyuluyor.

Ortolani ve Barlow testleri, bebeğinizin kalçasının çıkıp yerine oturduğunun fizik muayene ile değerlendirilmesidir. Tanı yöntemlerinden ultrasonografi ile doğumunuzu takiben bebeğinizin ilk ayında yapılarak, kalça çıkığının tanısı koyulabiliyor. Ultrasonografi, ses dalgaları ile çalışan bir yöntem olup radyasyon ışını riski taşımıyor. Bu yöntem, bebeğinizin tamamen normal kalça eklemleri elde edilebilme şansını sağlıyor. Bebeğiniz doğduktan sonraki ilk 1–3 ayında tanı koyulduğunda kalça çıkığında cerrahi tedavi ihtiyacı oldukça düşük oluyor.  

False