GeriBebek Sağlığı İsilik neden olur, isiliğe ne iyi gelir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İsilik neden olur, isiliğe ne iyi gelir?

İsilik neden olur, isiliğe ne iyi gelir?

İsilik; ter ve sıcak hava gibi nedenlerden dolayı ciltteki gözeneklerin tıkanıp ciltte meydana gelen kırmızı kabarcıklara denir. İsilik, ebeveynleri endişelendiren bir durumdur. Peki, isilik neden olur, hangi bölgelerde görülür? İsiliğe ne iyi gelir? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

Tıpta ‘miliaria’ olarak adlandırılan isilik, özellikle yaz aylarında ortaya çıkan ve bulaşıcı özelliği olmayan bir tür deri döküntüsüdür. Her yaş grubundan çocukta görülebilmesine rağmen en sık bebeklerde isilik görülür. Bunun nedeni bebeklerin yetişkinlere göre daha küçük cilt gözeneklerine sahip olması ve terlediklerinde teri vücuttan atmakta zorlanmasıdır. Böylece gözenekler tıkanır ve bebeklerde isilik oluşur.

“Bebeklerde isilik, yani kırmızı renkli deri döküntüsü, ebeveynler için endişelendirici ve rahatsız edici bir hastalıktır” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Didem Çalışkan Kirtil, bebeklerde isiliğin hangi bölgelerde meydana geldiğini ve isiliğin neden olduğunu açıkladı.

BEBEKLERDE İSİLİK HANGİ BÖLGELERDE GÖRÜLÜR?

İsilikler genellikle göğüs ve karın bölgesinde, kol ve bacakların bükülen kısımlarında ve kalça gibi nemli bölgelerde daha sık görülür. Genellikle 3-4 gün içinde kaybolurlar ancak gerekli önlemler alınmazsa tekrarlayabilir özelliktedirler. Çok kalın ve sıkı giydirilen bebeklerde, aşırı terlemeleri ve bu terin gözenekleri tıkaması sonucu kış aylarında da bebeklerde isilik oluşabilir.

BEBEKLERDE İSİLİK NEDEN OLUR?

Yetişkin insanlara göre bebeklerin gözeneklerinin daha küçük olması isilik oluşumunu kolaylaştıran etkenlerin başında gelir. Bebeği terli bırakmak, çok sık yıkamamak da isiliğin meydana gelmesinde önemli bir etkendir. Bebekler giydirilirken hava şartları ve bulunduğu ortam mutlaka dikkate alınmalıdır. Bunun dışında bebeklerde isilik oluşumunda sık rastlanan etkenler arasında bol nemlendirici kullanma ve pamuklu olmayan giysiler giydirme de görülmektedir. Bebek ateşli bir hastalık geçirdiğinde ya da ateşi düştükten sonra da isilik ortaya çıkabilir.

İsilik neden olur, isiliğe ne iyi gelir

İSİLİĞİN ENGELLENMESİ İÇİN ÖNERİLER

İsiliğin çocuklarda çok sık görüldüğünü belirten Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Şerafettin Saraçoğlu, isiliğin engellenmesi için önerilerde bulundu ve isilikten kurtulmak için doğal kür tarifi paylaştı.

• Birincil önlem sıcak ortamdan uzak durmaktır. Doğaldır ki terleme azalacağı için isilik oluşma riski de azalacaktır.

• Hafif, pamuklu vücuda hava aldıran kıyafetler giyin.

• Bebekleri üşür düşüncesi ile aşırı giydirmeyin, sarmayın. Bebek isilik oluyor ise en sık etken çok fazla giydirilmesi veya örtülmesidir.

• Sık ılık banyo yapın ve yumuşak bir temizleme ürünü veya antiseptik içeren sabunlar kullanın.

• Banyo sonrası aloe vera jel sürün. Aloe vera deriyi soğuttuğu gibi, içeriğindeki doğal yatıştırıcı maddeler ile isilik sorununu rahatlatabilir.

• Yumuşak kaşıntı azaltıcı özellikleri olan seramid içerikli nemlendiriciler kullanın.

• Soğuk ıslak kompres uygulayın.

İsilik neden olur, isiliğe ne iyi gelir

İSİLİKTEN KURTULMANIZ İÇİN DOĞAL KÜR TARİFİ

2 litre suyun içine 1 su bardağı kadar ince kıyılmış yulafı bir tülbent veya kesenin içinde koyun ve kaynar derecede sıcak suyla haşlayın. 10-15 dakika demlendikten sonra suyu süzün. Su ılıdıktan sonra isilik olan bölgeye dökün ve kurumasını bekleyin. Yulaf içindeki bol miktarda protein, lipid, lif, mineral tuz ve özellikle B grubu vitaminleri sayesinde vücudu yenileyecektir.

Bütün bu önlemlere rağmen isilik sorununda azalma veya rahatlama olmuyorsa bir dermatoloji uzmanından yardım alabilirsiniz.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False