GeriBebek Sağlığı Hipospadias (Peygamber Sünneti) Nedir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hipospadias (Peygamber Sünneti) Nedir?

Hipospadias (Peygamber Sünneti) Nedir?

Doğuştan yarım sünnetli de denen hastalığın nedenleri ve tedavisi.

Halk arasında doğuştan yarım sünnetli ya da peygamber sünneti olarak bilinen hipospadias, idrar deliğinin (kanalının) penisin alt yüzünde ve daha geride olmasından ileri gelen doğumsal bir hastalık. Ürolog Aykut Buğra Şentürk, hipospadias ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Hastalığın Nedenleri

Genel olarak 1/300 gibi hiç de azımsanmayacak bir oranda görülmektedir. Hipospadiaslı çocukların babalarında yüzde 8, erkek kardeşlerinde yüzde 14 oranında hipospadias görülmesi ailesel bir yatkınlığı düşündürmektedir.

Hipospadias oluşumunda çeşitli sebepler rol oynamaktadır. Bunlar özellikle eşlik eden genetik sendromlar, hormonal bozukluklar, IVF (tüp bebek yöntemi-yüksek progesterondan kaynaklı nedenler), erkeklik hormon bozuklukları, sentetik kimyasallardır. Tanı genellikle doktor tarafından fizik muayene esnasında konur.

Hipospadiasta hastalığın şiddeti arttıkça yani idrar deliğinin daha geride olduğu durumlarda, ek bozukluk görülme ihtimali artar. Bu bozukluklar sıklıkla penis gövdesinde eğrilik, inmemiş testis ve kasık fıtığıdır. Tedavi edilmediği taktirde gelecekte idrar yapmada zorluk, cinsel ilişki kuramama ve doğal yollardan çocuk sahibi olamama gibi sıkıntılara yol açan bu rahatsızlığın tek etkin tedavi yöntemi cerrahi onarımdır.

Tedavi için İlk 1 Yaşı Geçmemeli

Genel olarak tedavi için en uygun zaman dilimi 6 ay – 1 yaş aralığıdır. Yani çocuğun organ bilinci gelişmeden bu aksaklığın giderilmesi gerekmektedir. Cerrahi öncesi penis başının çok küçük olduğu durumlarda çeşitli şekillerde erkeklik hormonu kullanılabilir. Bu uygulama bu tip olgularda cerrahiyi kolaylaştırmakta ve başarı şansını arttırabilmektedir. Etkileri geri dönüşümlüdür.

Hipospadias onarımı için 100’den fazla ameliyat tipi tarif edilmiştir. Uygulanacak operasyon tipi idrar deliğinin penis gövdesindeki yerine göre değişir. Sünnet derisi hipospadias ameliyatlarında kullanılacağından çocuğun sünnetsiz olması önem teşkil eder.

Operasyon süresi genellikle 1 saat civarındadır. Hasta operasyon sonrası 2-5 gün hastanede yatmakta, 5 ile 7 gün süresince idrar sondalı kalmaktadır. Genel olarak kanama, enfeksiyon, ödem, yara açılması erken görülen komplikasyonlardır. Darlık, fistül oluşumu (cilde açılan ağız), seksüel disfonksiyon geç dönem komplikasyonlardır. Hipospadias tedavisinde amaç, hangi cerrahi yöntem uygulanırsa uygulansın en az cerrahi ve psikolojik travmayla normale en yakın fonksiyonel penisi oluşturmaktır.

False