Hiç canlı spermi olmayan erkekler çocuk sahibi olabilir mi?

Çocuk sahibi olmaya niyetlenen her 5 çiftten birinin doğal yoldan bunu başaramadığı düşünülürse, tüp bebeğin önemi daha iyi anlaşılır. Gerçekten de geri kalan çiftlerin yarısının daha tüp bebekle yüzü gülmekte. Ancak tüp bebeğin en fazla zorlandığı grup, azoospermik erkekler yani tahlillerinde ölü ya da canlı hiç sperm görülmeyen olgular. İşte geçtiğimiz aylarda bu grup için de yeni bir umut belirdi; yeni ROSI tekniği.

Haberin Devamı

ROSİ YÖNTEMİ NEDİR?

ROSI yöntemi, kuyruğu olmayan yuvarlak öncü sperm hücreleri ile tüp bebek yapılmasına fırsat vermekte. Oysa şimdiye kadar sadece kuyruklu, olgun spermleri çıkan erkeklerin tüp bebek şansı oluyordu. Bu yeni teknikte yuvarlak hücrelerin çekirdeği çıkarılarak birtakım işlemlerden geçirilmekte ve yumurtaya enjekte edilmekte. Arkasından elektrik ile uyarıldığında yumurta canlanmakta ve embriyo gelişimi de başlamakta. Ancak burada en önemli nokta, ROSI’de kullanılacak hücrelerin genetik bakımdan belli bir olgunluk aşamasına gelmiş olmaları. Aksi takdirde bir sonuç alınamaz. Ne yazık ki her azoospermi olgusunda böyle hücrelere rastlanılmıyor. O nedenle de bir süre tedavi yaparak sperm kök hücrelerinin genetik olgunluklarını tamamlaması beklenmeli. Bu bazen 6 ay alabilir. Şayet mayoz bölünmesini tamamlamış haploid hücre çıkarsa ROSI için de yol açılmış demektir.

Japonya’da yapılan bir araştırmada bu yöntemle dünyaya gelmiş çocukların herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmadıkları gösterildi.

ROSI uygulamalarının çoğunda döllenme sağlanarak eşlerine transfer yapma aşamasına ulaşılabilir. Fakat gebelik gelişmesi maalesef bu kadar fazla olmamakta. 6 aylık uygulama sürecinde şimdiye kadar ancak 20’ye yakın sağlıklı gebelik görmüş olsak da önümüzdeki aylarda bu sayı artacaktır. Gebelik başarısı her şeyden önce uygun hasta seçimi ve erkeğin önceden hazırlanması ile ilişkilidir.

Bu anlamda erkek sağlığı ile ilgilenen Androloji alanında yoğun çalışmalar yapılmakta. Örneğin geçtiğimiz aylarda sonuçlanan araştırmalarımız ROSI’ye uygun hasta seçiminde yardımcı olacak çok önemli belirteçlerin varlığını ortaya çıkardı. Bir başka umut veren çalışma ise testis içine verilecek uyaranlarla kök hücrelerin sperm yönünde geliştirilmesi. Bunun sonuçlarını da önümüzdeki aylarda göreceğiz.

Netice olarak tahlillerinde ne kadar olumsuz sonuç gelirse gelsin, çocuk sahibi olmak isteyen baba adayları için şu günlerde çarpıcı gelişmeler olmakta ve yenileri de kapıda beklemekte.

Yazarın Tüm Yazıları