Erkek bebekte meme büyümesi yapıyor

Bebek yağının beklenmedik etkileri…

Haberin Devamı

Bebek yağlarının hammaddesini oluşturan mineral yağın bir petrol yan ürünü olduğunu belirten Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, bebek yağının yan etkilerini anlattı ve alternatif olarak kullanılabilecek doğal ürünleri sıraladı.

Petrol ürünlerinin kanser gelişimini artırdığı konusu pek çok kişi de farkındalık yaratmış durumdadır ancak bu ürünler farklı isimlerde birçok kozmetik ürünün içinde yer aldığından hangisinin petrol türevi olduğunu anlamak oldukça zordur.

Son zamanlarda kozmetiklerin içinde bulunan paraben adlı maddenin bir petrol türevi olduğu bilgisi kamuoyuna ulaşmış ve artık kozmetik ürünler alınırken bu maddenin içindekiler kısmında yer alıp almadığına çoğu zaman dikkat edilir olmuştur. Petrol türevi mineral yağ içerdiğinden bebek yağlarının içinde de paraben bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Bebek yağlarının içeriğindeki paraben vb. petrol türevlerinin de ciltten emilimi söz konusudur. Ayrıca bebekler çok sıklıkla ellerini ağızlarına götürdüğünden bu yolla da ciltlerine sürülen maddeleri yutmaları söz konusu olur.

Çocuklara östrojen benzeri etki eden maddelerin zararı var mı?

Parabenin kadınlık hormonu olarak bilinen östrojeni taklit ettiği gözlenmiştir. Östrojenin meme kanserini artırıcı etkisi olduğundan meme kanseri tedavisi alan pek çok hasta östrojen benzeri etki yaratan parabenden kaçınmaktadır. Yine alınan nemlendiricilerin içeriği bu yönde incelenmektedir.

Östrojen kız çocuklarında erken ergenlik benzeri tablo yaratabilmektedir. Dolayısıyla bu tür sorunlar yaşayan kız çocuklarının annelerinin kozmetik ürünlerini kullanıp kullanmadığı sorgulanır. Benzer durum erkek bebeklerde de beklenmedik meme büyümesi şeklinde yaşanabilmektedir. Kandaki östrojen veya östrojen benzeri etki yapan madde miktarı düşünce düzelen bu durum incelenirken bebeğin kullandığı kozmetik ürünlerin de gözden geçirilmesi gerekir.

Bebek yağı yerine neler kullanılabilir?

Çocuk sağlığı açısından zararlı olabilecek bu durumdan kaçınmak için bebek cildi nemlendirilirken daha doğal yağların kullanılması önerilir.

Tüm bebeklerin cilt bakımında ancak özellikle sık nemlendirme ihtiyacı duyulan alerjik egzamalı bebekler cilt bakımı yapılırken; lavanta yağı, papatya yağı, portakal çiçeği yağı, gül yağı, çay ağacı yağı, badem yağı, Hindistan cevizi yağı, kayısı çekirdeği yağı, keten tohumu yağı, üzüm çekirdeği yağı gibi meyve ve bitki özlerinden üretilen yağların kullanılması çok daha güvenli olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları