Yavuz Beşoğul
Yavuz Beşoğul
Yavuz Beşoğul

Doğuştan kalp hastalıklarına dikkat!

Bu tür durumlarda bebekte morarmalar görülebilir.

Haberin Devamı

Basit olan kalp anomalilerinde yanında ek başka bir kalp bozukluğu daha yoksa gelişme geriliği görülmeyebilir. Fakat duvarda çok fazla olan delikler ve/veya başka kalp damar anomalileri de eşlik ediyorsa, gelişme geriliği ortaya çıkabilir.

BEBEKTE MORARMALAR GÖRÜLEBİLİR

Kalbin vücuda temiz kan yerine kirli kanı daha çok pompaladığı kalp bozukluklarında gelişme geriliği çok fazladır. Bebek veya çocuğun boy, kafa, el, kol gelişimi geri kalır. Böyle bir durumda çocuk hep huzursuz ve ağlamaklıdır, sık morarma nöbetleri de kendini gösterir.

Doğuştan kalp hastalığı olan çocuklar genellikle anne sütünü reddeder ve beslenme sırasında huzursuz, ağlamaklıdır. Bazen bu gelişme geriliği zeka ve beyin gelişiminde de kendini gösterir.

Doğuştan kalp hastalığı olan çocuk engelli olabilir ya da tüm bunlara down sendromu gibi kalıtsal hastalıklar da eşlik edebilir. Fazla sayıda kalp gelişim bozukluğu varsa çocuk gelişemediği gibi ani ölümler de görülebilir.

Haberin Devamı

ANNE KARNINDA TESPİT EDİLEBİLİYOR

Doğuştan kalp hastalığı durumlarında acil ameliyat gerekebilir. Doğuştan olan kalp hastalıklarını günümüzde anne karnında tanımak ve hatta tedaviye başlamak, tedavi edilemiyorsa anne ve babayı bilgilendirerek hamileliği sonlandırmak bile mümkün olabilir.

Kalp ve Damar Cerrahisi
Prof. Dr. Yavuz Beşoğul