GeriBebek Sağlığı Doğumsal göz bozukluklarının tedavisi mümkün
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğumsal göz bozukluklarının tedavisi mümkün

Doğumsal göz bozukluklarının tedavisi mümkün

Bebeklerdeki doğumsal göz bozuklukları erken teşhis edildiğinde olumlu sonuçlar doğurabilmektedir.

Bebeklerdeki doğumsal göz bozuklukları erken teşhis edildiğinde olumlu sonuçlar doğurabilmektedir. Ailelerin tedavi süresini hızlandırmasındaki en önemli etken ise bebeğin gelişimini adım adım takip etmeleridir.

Doğumsal Göz Yokluğu ve Göz Küçüklüğü

Bu durum çoğunlukla tek taraflı ve herhangi bir kalıtımsal hastalığa bağlı olmadan görülmektedir. Gözlerde görme pek mümkün değildir ve esas sorun estetiktir. Göz çevresinde yer alan kemiklerin gelişmeleri sağlıklı ve normal boyutta bir göz varlığına bağlı olduğundan yüzde asimetri gelişmesi bu bozukluğun önemli bir komplikasyonudur. Tedavi ne kadar erken başlarsa sonuçlar o oranda yüz güldürücüdür.

Doğumsal Katarakt

Çok erken dönemde farkına varılması ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Aksi takdirde çocuk ömür boyu ciddi görme azlığına mahkum edilmiş olur. Tek tedavisi ameliyattır ve doğum sonrası 4-6 hafta içinde yapılmalıdır. Ancak görme gelişiminin sağlanması için ameliyat tek başına asla yeterli değildir. Rehabilitasyona da mutlaka erken dönemde başlanmalı ve bu dönemde de dinamik bir 
biçimde devam edilmelidir.

Doğumsal Glokom

Doğumsal glokom da doğumsal katarakt gibi mutlaka erken dönemde tanı konulup tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi burada da esas olarak cerrahidir ancak ameliyat sonrası göz içi basıncı ve görme sıkı kontrol altında tutulmalıdır.

Kapak Düşüklükleri

Kapak düşüklükleri çoğunlukla doğuştan gelen bozukluklardır. Çok erken dönemlerden itibaren farkına varılabilir. Esas olarak estetik bir sorun olmakla birlikte görme tembelliğine de yol açabilecekleri de akıldan çıkarılmamalıdır.

Şaşılık

Hemen doğum sonrası ortaya çıkan ve nisbeten az görülen bir çeşidi dışında şaşılıklar çoğunlukla 1,5 yaş civarı görülürler. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuçlar da o oranda yüz güldürücüdür. Şaşılıkların önemli bir kısmında tedavi altta yatan sebep olan hipermetropinin gözlükle düzeltilmesi ve sağlam gözün kapatılarak kayan gözün çalıştırılması esasına dayanır.

Görmeler düzenli aralıklarla kontrol edilerek tembelliğin önüne geçilmeye çalışılmalıdır. Yine hastaların belirli bir kısmında bu tedaviye ek olarak ya da yanlız başına cerrahi uygulamak gerekebilir. Ameliyat zamanlaması kaymanın tipine, görme durumuna göre yapılır. Özel birtakım sebepler yoksa kayma, yukarıda sayılan sebeplerden dolayı okul öncesi dönemde düzeltilmelidir.

Göz Hastalıkları Uzmanı 
Doç. Dr. Şafak Karslıoğlu

False