Sümeyra Öztürk
Sümeyra Öztürk
Sümeyra Öztürk

Dil bağı konuşma sorunlarına yol açabilir

Bebeklerde ya da çocuklarda beslenme, yutma ve konuşma sorunları oluşturabilir.

Haberin Devamı

Halk arasında dil bağı olarak bilinen ankiloglossi doğuştan gelen bir sorundur. Ankiloglossi (dil bağı) dilin alt/orta kısmında bulunan ve dili ağız tabanına bağlayan kısmının normalden kısa olması durumudur. Bu durum dilin hareketini sınırlayabilir. Dil bağının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Bu aileden gelebilir ya da hamilelik döneminde oluşabilir.

DİL BAĞININ ETKİLERİ NELERDİR?

  • Dil altı bağı, bazı bebeklerde ya da çocuklarda beslenme, yutma ve konuşma sorunları oluşturabilir.
  • Anne sütüyle beslenen bebeklerin bir kısmında memeyi tutma sorunu görülebilir.
  • Ön alt dişlerde boşluklar oluşabilir.
  • Diliyle dişlerinin arasında yemekleri toparlayamadığı için kişisel ve sosyal problemler yaşayabilir. Bu durum çocuğun arkadaşlık ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Dil bağı konuşma sorunlarına yol açabilir

DİL BAĞI KONUŞMA SESLERİNİ ETKİLER

Dilin emme, yutma, çiğneme, besinleri ağzı içinde döndürüp taşıma, konuşma gibi pek çok fonksiyonu vardır. Dilin bu işlevlerin hepsini yerine getirebilmek için serbestçe hareket edebilmesi gerekir. Dil bağı denilen dilin altındaki yumuşak doku, dilin ağız tabanına tutunmasını sağlamaktadır. Bazı kişilerde bu doku dilin hareketini kısıtlayacak kadar kısa ve kalın olabilir. Bu durum dilin aşağı yukarı ve yanlara doğru hareket etmesini engeller. Dil bağı konuşma seslerini de etkiler. Kısıtlı dil hareketleri nedeniyle konuşma sesleri çıkarılmadığı için çocuklarda konuşma gelişimi de etkilenir.

Haberin Devamı

DİL BAĞININ TEŞHİSİ

Dil bağı konuşma problemlerine neden olabilir. Dil bağı olan çocuklarda özellikle dilin yukarı kalkma hareketini gerektiren “r” sesinde sorun görülür. Ayrıca dil bağı, dilin ön bölgesinin kullanılmasını gerektiren “l”, “ç” ve “t” gibi sesleri de etkileyebilir. Yalnız dil bağı gecikmiş konuşmaya ya da çocuğun hiç konuşmamasına neden olmaz. Bu toplumda yanlış bilinen bir inançtır. Ailelerin bu tarz duyumları dikkate almayarak çocuklarında gecikmiş konuşmadan şüphelendiklerinde dil ve konuşma terapistine başvurmaları gerekmektedir.

Dil bağının teşhisi, bebeğin ağız ve dil yapısını fiziksel bir muayene ile kontrol ederek konur. Eğer çocuğunuz büyükse doktorunuz dilin hareketlerini kontrol edebilir.

 Dil bağı konuşma sorunlarına yol açabilir 

CERRAHİ OPERASYONLA MÜDAHALE

Bazı durumlarda dil bağı olan çocuklara cerrahi operasyonla müdahale etmek gerekse de, buna karar vermek için uzman bir dil ve konuşma terapistinin oral-motor muayene yaparak bu durumun çocuğun beslenme ve konuşma fonksiyonlarını ne şekilde etkilediğini saptaması gerekmektedir. Çünkü değerlendirme yapmadan konuşmayla ilgili problemin nedeni kesin olarak dil altı bağıdır diyemeyiz. Çocuğun dil hareketleri, dilini yeterli bir şekilde kullanamadığından ya da başka bir sorundan dolayı da olabilir. Tedavi konusunda öncelikle bir dil ve konuşma terapistine başvurarak çocuğun dil hareketlerinin, konuşma gelişiminin ve beslenmesinin değerlendirilmesi gerekir. Eğer dil bağı varsa konuşmayı ve beslenmeyi etkileyip etkilemediği ya da ne kadar etkilediği konusunda bilgi alınmalıdır. Bundan sonra cerrahi operasyona karar verilmesi çok önemlidir.

Haberin Devamı

EGZERSİZ TEDAVİLERİ

Cerrahi müdahale gerekmediği durumlarda dil ve konuşma terapistiniz dilin hareketini artırmak için çocuğun durumuna göre özel egzersiz tedavileri uygular. Böylece çocuğun dilini kullanma becerisi artar ve dilini daha doğru ve etkili şekilde kullanabilir. Bu egzersizler sayesinde söyleyemediği sesler (harfler) için gerekli olan dil pozisyonuna erişir ve sesi doğru şekilde üretmeye başlar.