GeriBebek Sağlığı Dikkat Eksikliği Bir Hastalık mıdır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dikkat Eksikliği Bir Hastalık mıdır?

Dikkat Eksikliği Bir Hastalık mıdır?

Dikkat ve konsantrasyon merkezinde sıkıntı problem düzeyinde veya hastalık düzeyinde olabilir.

Dikkat, konsantrasyon merkezimiz beynimizin ön bölgesinde, yer almaktadır. Dikkat ve konsantrasyon merkezinde sıkıntı problem düzeyinde veya hastalık düzeyinde olabilir.

Öğrenme Zorluğu Nedir?

Nörolojik açıdan bakarsak, öğrenme bozuklukları bir insanın bilgiyi biriktirebilmesine, işlemesine ve öğrenmesine engel olmaktadır. Öğrenme bozukluğu, kişilerin gördükleri bilgiyi anlama ve kavramada ya da işittikleri bilginin beynin farklı kısımlarına bağlanmasındaki yeteneklerinde azalma ya da hiç olmamasıdır.

Bu duruma sebep olan hastalıkların birisi ‘Dikkat Eksikliği Hiperaktivite ve ‘Dürtü Bozukluğu’ hastalıkları diğeri de ‘Genel Öğrenme Bozukluğu Hastalığı’dır.

Amerikan Pediyatri Birliği raporuna göre A.B.D’de 6 ila 12 yaş arası çocuklarda % 4-12 oranında Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Hastalığı görülmekte. Genel Öğrenme Bozukluğu Hastalığı ise %4 –20 oranındadır. Okuma öğrenme zorluğu, yazma öğrenme zorluğu, matematik öğrenme zorluğu, dyslexia sık görülenleridir.

Aileler çoğu zaman çocukları ile ilgili “Sevdiği şeye dikkatini saatlerce veriyor, ama derslerine gelince 5-10 dakikada sıkılıyor. Dersler işine gelmiyor.” diye anlatırlar.

Sevdikleri herhangi bir şeye dikkatlerini verdikleri zaman beyinlerindeki limbik sistemi kullanıyorlar. Bu, beynimizde daha derinde korunmuş bir merkez olduğu için hastalıklardan kolay kolay etkilenmemekte bu yüzden beynin ön bölgesinde bir hasar ya da bir sıkıntı oluştuğunda genel akademik performansa verilen dikkat konsantrasyon çabuk bozulmakta, aileleri bu duruma şaşırtmaktadır.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Neden Oluşur?

1- Beyindeki elektriksel veya kimyasal dengesizliğin sebebiyet verdiği düşünülmektedir.

2- Ailelerin diğer bireylerinde de görüldüğü için genetik olduğu düşünülmektedir.

3- Çevredeki toksik maddelerden olabilmektedir.

4- Kafa travması ile ortaya çıkabilmektedir.

5- Alerjileri olan çocuklarda görülebilmektedir.

6- Anne karnındayken beynin gelişmesine tekabül eden ilk 3-6 ayda annenin geçirdiği bir enfeksiyonun çocuğun beynine zarar verebileceği düşünülmektedir.

7- Zor doğum sırasında beyne az oksijen gitmesi neden olabilmektedir.

Dr. Tanju Sürmeli
Psikiyatrist

False