GeriBebek Sağlığı Çocuğunuz Horluyorsa Uyku Testi Şart!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuz Horluyorsa Uyku Testi Şart!

Çocuğunuz Horluyorsa Uyku Testi Şart!

Sağlıklı büyüme ve zihinsel gelişim için sağlıklı uyku, vazgeçilmez bir koşuldur.

Çocuğunuzda horlama problemi varsa ve bu sorun uzun süredir devam ediyorsa ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Dr. Sabri Derman, çocuklardaki horlama probleminin sebeplerini ve anne – babalara düşen görevleri tek tek anlatıyor.

Sağlıklı büyüme ve zihinsel gelişim için sağlıklı uyku, vazgeçilmez bir koşuldur. Bunun dışında büyüme hormonu özellikle derin uyku evresinde salgılanır ve çocuğun gelişiminde önemli rol oynar. Bu nedenlerle çocuklardaki uyku kalitesini ve süresini bozan problemler, önemli gelişim ve davranış sorunlarına yol açabilir.

Uyku Problemini Doğuran Etkenler

Bu problemlerin bir kısmı ısı, gürültü, yatağın rahatsızlığı gibi dış etkenlerden, bazıları sindirim sorunları, diş çıkartma, ağrılar ve acılardan kaynaklanabilir. Çocuklar bilinçlendikçe korkular, endişeler ve huzursuzluklar kötü rüyalar, kabuslar da uykularını zaman zaman olumsuz etkileyebilir.

Anne – Babaların Dikkat Etmesi Gerekenler

Anne-babaların dikkat etmesi gereken, bebeklerin ve çocukların uykudaki solunumlarının düzgün olup olmadığıdır. Zaman zaman hırıltılı nefes almak veya 1-2 saniye nefes tutmak olağan sayılabilir. Yalnız horlama, 3-4 saniyeyi aşan nefes kesilmeleri, nefes tutarak çırpınarak uyanma özellikle dudaklarda hafif de olsa morarmalar, uyku apnesi veya üst solunum yolları direnci adları verilen rahatsızlıkların belirtileri olabilir.

Bu sorun bir kaç haftadan çok sürerse ve yakın ailede horlama, uykuda nefes kesilmesi gibi belirtileri olan bireyler varsa çocuğun bir uyku testinden geçmesi gerekli olabilir. Bütün gece, solunum, oksijenlenme, kalp atımı ve uyku EEG’sinin izlendiği ve polisomnografi adı verilen test sonuçlarına göre, sorunun cinsine ve derecesine uygun tedavi belirlenir.

False