GeriBebek Sağlığı Bu bebeğin parmağına öyle bir şey dolandı ki…
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bu bebeğin parmağına öyle bir şey dolandı ki…

Bu bebeğin parmağına öyle bir şey dolandı ki…

Gerçek, ateşi düşsün diye bebeğin çoraplarını çıkarınca ortaya çıktı.

Bu bebeğin parmağına öyle bir şey dolandı ki…

4 aylık bebekleri çığlık atarak ağlamaya başlayınca neden ağladığını bulmaya çalışan aile önce bebeğin ağlaması için bir neden bulamıyorlar. Ne yaptılarsa hiçbir şekilde bebeklerini yatıştıramayan Walker çifti sonunda biraz ateşi çıkmaya başlayan kızlarını serinletmek için çoraplarını çıkarınca o zaman bebeğin neden ağladığı anlaşılıyor ve bu manzara ile karşılaşıyorlar.

Bu bebeğin parmağına öyle bir şey dolandı ki…

Bu resim seç telini parmaktan çıkardıktan 45 saniye sonra çekilmiş.

Anne Jess, hemşire olduğu için kan akışını durduran ve bebeğin derisini kesmeye başlayan saç telini cımbız ve büyüteç yardımı ile yavaşça koparabilmiş.

Bu resmi Facebook’ta paylaşarak diğer aileleri bu konuda uyarmaya çalışan ailenin postu sosyal medyada çok büyük bir etki yarattı. 15.000’den fazla paylaşım alan bu post sayesinde pek çok aile “Turnike sendromu” adı verilen bu durum hakkında bilgi sahibi oldu. 

BabyCentre UK’ye konuşan baba Scott Molly açıklamasında bebeğin ayak parmağına dolanan şeyin ne olduğundan ilk önce emin olamadıklarını, çıplak gözle ne olduğunun anlaşılmadığını, daha yakından incelediklerinde ancak olayın farkına vardıklarını belirtmiş. 

Bebek sahibi olan ailelere bu konuda tavsiyelerde bulunan Scott, eğer bebeğinizin ağlamasını bir türlü yatıştıramıyorsanız mutlaka tüm vücudunu kontrol etmeniz gerektiğini, Turnike sendromunun sadece parmaklar ile sınırlı olmadığını, el parmakları, bilekler, topuk hatta erkek bebeğiniz varsa bezini açıp genital organlarının bile kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Scott, ailelere yardımcı olmak amacıyla bu fotoğrafı paylaştığını, fotoğrafın bu şekilde viral olacağını beklemediğini ancak Molly’nin hikâyesinin birçok ailede farkındalık yarattığını görmenin çok güzel bir şey olduğunu söylüyor. Ayrıca bu paylaşımdan sonra bir çiften mesaj aldıklarını, yarattıkları farkındalık sayesinde aynı problemi yaşayan bu çiftin de bu hikâye sayesinde anında önlem olarak bebeklerini daha kötü senaryolardan koruyabildiklerini ekliyor.

SAÇ-İPLİK TURNİKE SENDROMU VAKA ÖRNEKLERİ

Bu bebeğin parmağına öyle bir şey dolandı ki…

Turnike Sendromu çok sık yaşanan bir durum olmamakla birlikte örneklerine rastlamak mümkün. 2014 yılında Sivas’ta annesinin saçının ayak parmağına dolaşması sonucu 3 aylık Hifa, parmaklarını kaybetme riski ile hastaneye kaldırılmıştı. Bebeğe yapılan erken müdahale ile parmağı kurtarılmıştı. Zamanda müdahale edilmeseydi Hifa bebek kangren olabilirdi ve parmağını kaybedebilirdi.

2006 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası'nda yer alan Turnike Sendromu ile ilgili vaka örneği

 

Bu bebeğin parmağına öyle bir şey dolandı ki…

TURNİKE SENDROMU NEDİR?

Özellikle bebeklerde görülen ve saç teline bağlı yaşanan klinik bir vakadır. Vücudun değişik bölgelerinde, uzuvların saç teli veya iplik ile dolanmasına bağlı dolaşımının bozulması sonucu fonksiyon kaybı yaşanır. Tanı erken konulmazsa ve doğru tedavi uygulanmazsa bu sendrom uzvun kaybına dahi neden olan ciddi bir durumdur. El ve ayak parmakları, bilek, penis, klitoris, boyun gibi bölgelerde yaşanabilir. 

Hazırlayan:Sedef Batı

False