GeriBebek Sağlığı BPA içeren plastik biberonlar tehlike saçıyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

BPA içeren plastik biberonlar tehlike saçıyor!

BPA içeren plastik biberonlar tehlike saçıyor!

Bu malzeme; anksiyete bozukluğu ve obezite gibi birçok probleme yol açıyor.

Habertürk’ün haberine göre, plastiklerde bulunan BPA maddesi, anksiyete bozukluğu, erken ergenlik, obezite, diyabet, kanser gibi problemlere neden oluyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Namdar Çelikkan, biberonlarda ve plastiklerde bulunan BPA ya da ftalat gibi maddeler bir sıcaklıkta salındığı zaman gıda zehirlenmesine yol açabilir. Nasıl bir gıda zehirlenmesi vücudumuzda harabiyet oluşturuyorsa nasıl ki vücuda yabancı bir madde girdiğinde nasıl bir etki gösteriyorsa bu tür maddeler de hem yakın gelecekte hem de çocuğu ileriki hayatında olumsuz etkileyebilir.

ANNE ADAYLARI DA HAMİLEYKEN PLASTİK ÜRÜNLERDEN UZAK DURMALI

Tehlike bununla sınırlı değil çünkü bebekleri yalnızca plastikten uzak tutmak yetmiyor. Uzmanlara göre anneler bu tehditten uzak durmaya hamileyken başlamalı...

BPA içeren plastik biberonlar tehlike saçıyor

Dr. Başak Namdar Çelikkan, "Annenin kullandığı sıcak bir şey içtiği bardak bile önemli... Normal bir birey bile plastik ile sıcak bir şey içtiği zaman önemli harabiyetler meydana gelebilir. Hamile kişi de karnında canlı bir hayat taşıdığı için bebek, annenin yediği her şeyden etkilenir. Mesela ilk üç ayda bebeğin organ gelişimi meydana gelir, yenilen meyvenin sebzenin bile fazlası zararlı olabilir. Ki plastikte sıcak bir şey içtiğinizde vücudunuza aldığınız toksik bir madde var" dedi.

EN ÇOK BİBERONLARDA GÖRÜLÜYOR

Anksiyete bozukluğu, erken ergenlik, obeziteye; yetişkin çağda ise diyabete ve kansere kadar varıyor. Neden olan kimyasallar en çok plastik biberonlarda görülüyor. Avrupa Birliği'nde o kimyasalı içeren biberonlar yasaklandı.

BPA içeren plastik biberonlar tehlike saçıyor

BPA ADLI MALZEMEYE DİKKAT!

Avrupa Cam Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Adeline Fornelly ise, "Hiçbir ambalaj malzemesi için 'tehlikeli' sözcüğünü kullanmak istemiyorum ama bazı ambalaj malzemelerinde içerik sızdırma riski olabilir. Örneğin bunlardan biri BPA dediğimiz malzeme hatta Avrupa Birliği'nde 2011 itibariyle biberonlarda BPA'nın kullanılması yasaklandı. Önümüzdeki yıllarda Avrupa Birliği'nde tamamen yasaklanacağını öngörüyoruz hatta bazı ülkelerde kullanımının kaldırıldığını biliyoruz" dedi.

CAM BİBERONLAR TERCİH EDİLMELİ

Tehlikenin boyutu bilim insanlarınca hala araştırılıyor. Son yıllarda BPA'dan soyut özel biberonlar üretilse de uzmanlar 'camdan şaşmayın' diyor.

"Çocuklardaki ruhsal problemlerle bu maddelerin kullanımı arasında bir ilişki var" diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Funda Orakdöğen, şunları söyledi: "Annelerin besinleri sakladığı malzemelerin, biberonların camdan yapılmış olmasına dikkat etmesi gerekiyor."

BEBEK EMZİK VE BİBERONLARINDA KANSEROJEN RİSKİ

False