GeriBebek Sağlığı Bebekte göz yaşarması hastalık işareti olabilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebekte göz yaşarması hastalık işareti olabilir

Bebekte göz yaşarması hastalık işareti olabilir

Gözyaşı kanalı tıkanıklığının, gözde sık sık enfeksiyona da neden olacağını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, bebekte gözyaşı kanal tıkanıklığı tedavisini anlattı.

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı gözün iç kısmındaki küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu kanalın, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık karşımıza çıkmaktadır. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en sık ilk bir yaş civarındaki bebeklerde, orta yaş ve sonrası kadınlarda, burun yapısı eğri olan bireylerde ve uzun süren burun enfeksiyonu ve alerjiler sonucu görülür. Gözyaşı buruna geçemediğinden, göz kapağından yanağa doğru akar. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, gözde sık sık enfeksiyona da neden olur.

BEBEKLERİNİZDE BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Gözyaşı kanalı tıkanıklığının ve enfeksiyonun belirtileri arasında aşırı sulanma, gözde sık sık çapaklanma, burun köküne basılınca göze iltihap gelmesi, burun kökünde şişlik sayılabilir. Eğer yenidoğan bebeğinizde ilk yıl içinde bu belirtiler ile karşılaşırsanız, hemen bir göz hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir.

Bebekte göz yaşarması hastalık işareti olabilir

BEBEKLERDE GÖZYAŞI KANAL TIKANIKLIĞI TEDAVİSİ

İlk 1 yıl masaj uygulaması yapılır. Masaj burun kökünden, aşağı doğru sıvazlama şeklinde uygulanır. Günde 3 - 4 kez, 5 dakika bu masaj hareketini yapmak gerekir. Masajla kendiliğinden kanalın açılma ihtimali %95 civarındadır. Gözde çapaklanma oldukça antibiyotikli göz damlaları kullanılır 1. yılın sonunda, yaşarma geçmezse kanal kendiliğinden açılmadı demektir. O zaman “probing“ denilen sondalama işlemi yapılır. İlk sondalamadan sonra yaşarma şikayeti geçmezse, 2 ay sonra 2. bir sondalama daha yapılır. 2. sondalama ile de yaşarma geçmezse, bu kez 3 yaşın dolması beklenir ve “dakriyosistorinostomi” denen ameliyat yapılır.

Dakriyosistorinostomi (açık cerrahi) hakkında bilinmesi gerekenler

Lokal veya genel anestezi altında burun köküne yaklaşık 1 cm’ik bir kesi yapılır. Burun kemiğinde küçük bir kemik pencere açılır. Gözyaşı kesesinden burun boşluğuna direk geçiş oluşturulur. Bazı durumlarda silikon bir tüp punktum’lardan geçirilebilir. Ciltteki kesi dikişlerle kapatılarak işlem sonlandırılır.

 

Bebekte göz yaşarması hastalık işareti olabilir
 

Dakriyosistorinostomi ameliyatının doğurabileceği komplikasyonları arasında yara yerinin mikrop kapması, kanalın tekrar tıkanması (%20), dakriyosistorinostominin karnesi sayılabilir. Operasyon lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır. Operasyon yaklaşık 45 dakika sürer. Göz bandajlanır ancak ertesi gün açılır. Ameliyattan sonra göz çevresinde şişlik oluşabilir ve ortalama 7 gün sürebilir. Dikişler 7 gün sonra alınır. Ameliyatın ertesi günü, 7 gün sonra, 1 ay sonra, 3 ay sonra olmak üzere düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. 1 hafta süresince göz damlası ve pomad kullanılması gerekebilir.

False