Bebeklerde yalancı kabızlık nasıl anlaşılır?

Ek gıdaya geçen bebeğinize ilk etapta muz ve patates vermeyin.

Haberin Devamı

Yalancı kabızlık halk diline fazlasıyla yayılmış olsa da tıpta böyle bir tabirle karşılaşmayız. Yani kabızlık olarak tarif edilen bu durum aslında gerçek bir kabızlık değildir. Bunu anlamak için sorulması gereken ilk soru bebeğin kakasının sert olup olmadığıdır. Yalancı kabızlıkta dışkının sıvı olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, yalancı kabızlık hakkında önemli bilgiler verdi.

Yalancı kabızlık adını verdiğimiz bu hastalıkta kakalar sıvı ve yumuşak olmaktadır. Yalancı kabızlık genellikle sadece anne sütünden faydalanan ek besine geçmemiş bebekleri etkiler. Sadece anne sütün alan bir bebeğin kakası sıvı olmaktadır.

Anne ve babalar düzenli tuvaletini yapan bebeklerinin birkaç gün yapmadığını fark ettiklerinde endişeye düşebilirler. Bu sorunu bebeklerin ilk aylarından itibaren görüyoruz. Nedeni bebeklerin yatarak tuvaletlerini yapmak zorunda olmalarından kaynaklanır. Bebeklerin karın kaslarının fazla gelişmemiş olması nedeni ile de zorlanma yaşayan bebekler kısa süreli fakat küçük sorunlar yaşamaktadır. Bebeğin ilerleyen aylarda büyüyüp kaslarının eskiye oranla daha fazla gelişmesi, ek besin ve oturarak yeme alışkanlığına geçilmesiyle hastalık durumu kendiliğinden düzelme gösterir.

Aslında zaten sulu olan kakaların yumuşak olması için zeytinyağı vermek de pek gerekli değildir. Yine de doktorunuz tıbbi bir tedaviye başvurmak istediğinde bağırsak düzenleyici şuruplardan ve kremlerden destek alabilirsiniz. Kayganlaştırıcı krem sürülmüş bir kulak çubuğuyla bebeğinizi makattan uyarabilirsiniz. Kaka yapacağını fark ettiğinizde işlemi durdurun. Masajlar da genellikle işe yarayan etkiler gösterebilir.

Bebeğin kakasının rengi önemli

Eğer bebekte alerji ve ya da bağırsak problemleri yoksa bu hastalık kısa sürede kendiliğinden düzelme kaydedecektir. Zira önemli olan bebeğin kaka renginin sarı ve yumuşak olmasıdır. Bu tarz vakalarda 3-4 gün boyunca herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. Kendiliğinden iyileşme beklenmelidir çünkü henüz biyolojik açıdan da çok hassas olan bebeğinizin bünyesini gereksiz ilaçlarla yormamak gerekir.

2 yaşını geçen bebeklerde ise önceki kabızlık sorunlarından meydana gelen anüs çatlakları bebeği sanki tekrar canı yanacakmışçasına korkutur. Bu da yalancı kabızlığa bir örnek teşkil eder. Böyle durumlarda sıcak suya oturma banyoları işe yarayacaktır.

Bebeğinize ek gıda verirken dikkat edin

Bazı enfeksiyon hastalıkları ve bilinçsiz kullanılan ilaçlar kabızlık nedeni olabilir. Diş çıkarma da yine bebeğin kabız olmasında büyük rol oynar. Kabızlığın en önemli unsuru yemek düzenidir. Yüksek oranda lif içeren gıdalar ve yüksek miktarda sıvı tüketimi olduğunda ortada kabızlık da kalmayacaktır. Bebeğe bir yaşına kadar inek sütü verilmemelidir. Bebeklerde ek gıda; muz, pirinç lapası, patates gibi yiyecekler kabızlık yapmaktadır. Bu nedenle bebeklere çok sık verilmemelidir. Kaynamış ılık su bebeğin sindiriminde etkili olacaktır. Ek besinlere geçen bebeklere meyve, sebze, baklagil, kuru erik veya kabak gibi besinler doktorlar tarafından önerilir.

Sürekli kabızlığı olan bebeklerin büyük çoğunluğu genelde iştahsız çocuklardır. Ayrıca küçük çocuklardaki abur cubur alışkanlığı bu hastalık için tetikleyici unsurlardan biridir. Bu tarz alışkanlıkları yenmek için de hekiminize başvurabilirsiniz.
Kabızlık tedavisinde amaç kısa süreli rahatlama olmamalıdır. Amaç öncelikle dolu olan bağırsağı boşaltıp ardından düzene sokmaktır. Yine tuvalet terbiyesi yaşına gelmiş çocuklar sabah kahvaltısından sonra, akşam sağlıklı bir yemek yedikten hemen sonra 5 dakika süreyle tuvaleti olsun olmasın alışkanlık kazanmak amacıyla tuvalette oturtulmalıdır.

Tedavi süresi çocuğun yaşına göre değişebilir

Tedavi süresine gelince tabi ki bünyeden bünyeye değişiklik gösterebilen bir hastalık olan kabızlık düzeni yakalayıncaya kadar tedavi edilmelidir. Küçük çocukların tedavi süresi daha büyük yaştaki çocuklara oranla dikkatli ve uzun tutulmalıdır. Hastalığın seyrini iyi kontrol etmek, çoğu zaman bu durumu birkaç günde atlatmanın en iyi yollarından biridir. Çünkü bağırsakta uzun süre kalan kaka bağırsak büyümesine neden olmaktadır. Eğer çocuğunuz normal tuvalete çıkma zamanlarını aksatır ve ağrı çektiğine dair belirtiler gösterirse yazımızın başındaki kontrolleri, kakanın rengini, mama durumunu kontrol ederek panik yapmadan doktorunuza başvurabilirsiniz. Son olarak hazır mama kullanan bebeklerde mama ölçütü tekrar gözden geçirilmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları