GeriBebek Sağlığı Bebeklerde pişik
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde pişik

Bebeklerde pişik

Pişikle ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları burada!

Prof. Dr. Ümit Ukşal, bebek bakımı ve pişikle ilgili merak ettiğiniz tüm soruları sizler için yanıtlıyor...

Pişik nedir ve neden olur?

Pişik, bezin sürtünmesi, dışkı ve idrarın bebeğin bez bölgesinde yaptığı tahriş veya mantar enfeksiyonu sonucu kızarıklık, sulantı bazen de açık yara şeklinde ortaya çıkabilen bir klinik tablodur. Ancak bazen pişik zannedilen belirtiler altta yatan bir deri hastalığı veya sistemik hastalığın belirtisi de olabilir.

Pişikten korunmak için alınacak önlemler nelerdir?

Pişikten korunmak için doğru boyda, uygun çocuk bezi seçilmesi ve bebeğin altının günde 5-6 kez değiştirilerek yeterli temizliğinin yapılması gerekir. Ayrıca çinko oksitli pişik önleyici kremler tercih edilmelidir.

Pişik oluştuktan sonra neler yapmak gerekiyor? Pişiğin tedavisi nasıl yapılır?

Pişik tedavisi sebebe yönelik olmalı ve rastgele kremler kullanılmamalıdır. Bebeğin altı sık değiştirilmeli, dışkı ve idrar su ile yıkanarak temizlenmeli ve uzman bir hekimin önereceği çinko oksit içeren pişik kremleri veya gerekli ilaçları içeren kremler kullanılmalıdır.

Çok sık yaşanan pişik vakalarında ileri boyutlar neler olabilir? Bebekler için başka tür hastalık riski var mıdır?

Pişik tedavi edilmediği takdirde dışkıdan bulaşan bakteriler ve mantarlar derideki belirtileri yaygın ve ciddi bir hastalık tablosuna dönüştürebilir. Derideki çatlak ve sıyrıklardan kana karışan çeşitli mikroplar ağır hastalık sebebi dahi olabilir. Pişikle karışabilen birçok deri hastalığı da vardır. Bunlar seboreik dermatit, atopik egzama, psoriazis (sedef hastalığı), virüs enfeksiyonları, ciddi metabolik hastalıklar olabilir.

Bebek bezi ve bakım ürünleri seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Bebek bezleri uygun büyüklükte ve emici olmalı, idrar ve dışkı etkisini azaltacak katmanları olmalı, dermatolojik olarak test edilmiş ve cilde zarar vermediği ispatlanmış olmalıdır.

Bebeğin aldığı gıdaların pişiğe etkisi olabilir mi?

Bebeğin aldığı besinler ve ilaçlar dışkının yapısını değiştirerek pişik sorununa sebep olabilir, pişiği arttırabilir.

Emziren annelerin yedikleri besinler bebeği etkiler mi?

Anne sütüne geçen antibiyotikler ve tüm ilaçlar bebeği etkiler. Bebekte pişik oluşumunun engellenmesi için annenin doğal besinlerle beslenmesi ve kullanacağı ilaçları uzman hekime danışmadan almaması gerekir.

Pişik kremi seçerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Pişik kremi nasıl kullanılmalıdır?

Pişik kremleri renksiz ve parfümsüz olmalıdır. Genellikle çinko oksitli kremler tercih edilmeli, ancak dirençli pişik vakalarında düşük güçte hidrokortizonlu kremler ve eğer mantar enfeksiyonu da varsa mantar ilaçları ile birlikte kullanılmalıdır. Bu tür ilaç içeren kremler hekim tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü kortizon içeren kremler eğer bebeğe uygun türde değilse deriden emilip kana karışarak böbrek üstü bezlerde yetmezliğe dahi neden olabilir.

False