Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler

Bebeklerde kalça ultrasonu nasıl yapılır?

Kalça çıkığının aylar ilerledikçe tedavisi zorlaşıyor...

Haberin Devamı

Bebeklere yapılan kalça ultrasonu, son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından da tarama yöntemi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Çünkü ilk aylarda tespit edildiğinde tedavisi çok basit olan kalça çıkığı- Gelişimsel Kalça Displazisi- aylar ilerledikçe daha zor yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Yani ilk aylarda kalın alt bezi kullanılarak bacak tedavi edilebilirken ileriki aylarda tespit edildiğinde ameliyat ve uzun aylar kullanılacak kalça alçısı gerekebilmektedir.

WHO (World Health Organisation- Dünya Sağlık Örgütü) yayınladığı istastiki veriler, her yıl doğan bin çocuktan yaklaşık iki-üçünde Doğuştan Kalça Çıkığı- Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) görüldüğünü ifade etmektedir.

GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ NEDENLERİ

  • Annenin salgıladığı hormon çocuk kalça ekleminde gevşeklik yaptıysa (Doğum sırasında salgılanan relaksin hormonu, annenin kalça kemiklerinin genişleyerek doğumu rahat yapmasını sağlar, bebeğe geçerse bebeğin de kalça eklemleri genişler, kalça çıkığına neden olabilir.),
  • Bebek kız çocuğu ve/veya ilk çocuk ise,
  • Ailede Gelişimsel Kalça Displazisi olayları yaşandıysa,
  • Sezaryenle doğum sırasında ve ters doğumlarda,
  • Doğum kilosu fazla ise,
  • Bölgesel faktörler varsa (sık GKD vakası, kundak sargısı vs)

GÜVENİLİR TARAMA YÖNTEMİ

Ülkemizde doğum sonrası 2-6 ay arasında bu konuda deneyimli radyologlar tarafından ultrason ile tarama yapılmaktadır. İşlem ağrısızdır, radyasyon içermemesi sebebiyle de tercih nedenidir.

Haberin Devamı

KALÇA ULTRASONU NASIL YAPILIR? HAZIRLIK GEREKİR Mİ?

Bebeklerin karnı tok, altı temiz olmalı; uykusunu almış olmalıdır.
Bebeğin annesi ya da babası işlem sırasında bebekle beraber bulunmalı, bebekle göz temasını kaybetmemelidir.
Yapılan ultrason sırasında uzman bir radyolog tarafından, sakin ve rahat bir ortamda işlem yapılmalı, işleme uzun vakit ayırılabilmelidir.

YAPTIRMAK ŞART MI?

Doğuştan kalça çıkığı - GKD, ilk aylarda bebek yürümediği için anlaşılamaz. Yürümeye başladığında da tedavi için çok geç kalınmış olur. Bu rahatsızlığın olup olmadığını tespit için ultrason taraması yaptırmak şarttır. Bu hastalık ne kadar erken teşhis edilirse o kadar kolay tedavi edilebilir. Geç fark edilirse ilerleyen yaşlarda yürümede aksamalara ve daha ciddi sakatlıklara neden olabilir.

BEBEĞİM 7 AYLIK, KALÇA ULTRASONU YAPTIRMADIM, NE YAPABİLİRİM?

6 aylık olana kadar bebeklere kalça ultrasonu yapılabilir. Ancak bebek çok iri değilse, uyumlu ise bu süre 8 aya kadar uzatılabilir. İri bebeklerde ultrason yeterli olmayabilir. Bu durumda kalça çıkığına özel röntgen filmi çekilip kalça eklemi değerlendirilir. Ultrasondan farkı; işlemin radyasyon içermesidir.

Kalça ultrasonu, bu işte uzmanlaşmış bir radyolog tarafından uygun zamanda yapıldığında sonuçları tatminkar olan rahat bir yöntemdir. Önemli olan; bu tetkiki zamanında yaptırıp geç kalmamak.