GeriBebek Sağlığı Bebeklerde göz çapaklanması neden olur, nasıl geçer?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde göz çapaklanması neden olur, nasıl geçer?

Bebeklerde göz çapaklanması neden olur, nasıl geçer?

Göz çapaklanması neden olur, göz çapaklanması nasıl geçer? Bebeklerde göz çapaklanması ile ilgili merak edilenleri uzmanlardan öğrenelim.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Mehmet Ali Talay, bebeklerde rastlanılan göz çapaklanması problemini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

BEBEKLERDE GÖZ ÇAPAKLANMASI NEDEN OLUR?

Bebeklerde sıklıkla görülen bir problem olan göz çapaklanması, gözyaşı kanallarındaki tıkanmadan meydana gelir. Gözyaşının görevi, gözlerin göz çukurunda rahatlıkla hareket etmesini sağlamaktır. Gözyaşları bu görevini tamamladıktan sonra gözyaşı kanalları yardımıyla burnun içerisine akar. Bu süreçte bir tıkanıklık meydana geldiyse çapaklanma ortaya çıkar. Bebeklerin göz kanalı çok küçük olduğu için sıklıkla tıkanması normal bir durumdur.

BU BELİRTİLER ÇAPAKLANMAYA İŞARET EDİYOR

• Gözde sarı ya da yeşil renkte akıntı,
• Uyku sırasında kirpiklerin birbirine yapışması,
• Şişmiş göz kapakları,
• Göz aklarında kızarıklık
• Göz kapaklarında ve kirpiklerde kurumuş iltihap,
• Gözde sulanma

BEBEKLERDE GÖZ ÇAPAĞI NASIL TEMİZLENİR?

Eğer bebeğiniz çapaklanma problemi yaşıyorsa öncelikle çapağı temizlemeniz gerekir. Bunun için pamuklu bir bezi ıslatarak bebeğinizin gözlerinizi nazikçe silebilirsiniz.

Göz çapaklanmalarına iyi gelen diğer bir yöntem ise anne sütüdür. Mucize bir besin olan anne sütünü, doktorunuzun da izniyle bebeğinizin çapaklanana bölgelerine damlatabilirsiniz. Anne sütü antibiyotik bir etki yaratacağından, çapaklanma sorunun azalmasını sağlayacaktır. Anne sütünü temiz bir pamuk ya da bezle göz çevresine yedirerek, bebeğin daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır.

Gözyaşı kanallarının tıkalı olması durumunda çapaklanma devam edecektir. Bebeğinizin kanallarının tıkalı olduğunu göz pınarlarının altındaki kabartılardan anlayabilirsiniz. Böyle bir problemle karşılaştığınızda ise masaj yöntemini deneyebilirsiniz. Ellerinizi sabunlu suyla yıkadıktan sonra parmak uçlarınızla gözden buruna doğru hafifçe dairesel hareketler yapın. Bu hareketi tek seferde 10 kere tekrarlayın ve günde 5 kez uygulayın. Tüm bunların dışında doktorunuzun vereceği antibiyotikli göz damlalarını ve merhemi düzenli olarak kullanmayı ihmal etmeyin.

Bebeklerde göz çapaklanması neden olur, nasıl geçer

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, bebeklerde göz çapaklanması ile ilgili en merak edilen iki soruyu yanıtladı.

ANNE SÜTÜYLE GÖZ ÇAPAKLANMASI GEÇER Mİ?

Bebeklerin gözlerine herhangi bir sorunda anne sütü damlatmak toplumdaki yaygın inanışın aksine yanlış bir uygulama. Anne sütünde bol miktarda mineraller, vitaminler, şeker, protein ve yağ mevcut. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Emel Çolakoğlu, enfeksiyon kapmış olan bölgeye anne sütü damlatıldığında anne sütünün içerisinde bulunan bu maddelerin mikropları besleyerek daha da çoğalmalarına neden olacağına dikkat çekiyor. Bebeklerde göz çapaklanması geliştiğinde hekime başvurana kadar kaynayıp ılıtılmış suyla gözlerin etrafındaki çapakların nazikçe temizlenmesi yeterli olacaktır.

GÖZ ÇAPAKLANMASINA PANSUMAN İYİ GELİR Mİ?

Alerjik göz çapaklanmalarında kaynamış soğutulmuş su veya çayla (papatya çayı) soğuk pansuman uygulanabilir. Mikrobik göz çapaklanmalarında ise kaynamış ve dayanabilinecek ısıya getirilmiş suyla sıcak pansuman yapılabilir. Ilık çaya batırılmış pamukla pansuman, çapaklanmayı yumuşatmada ve gözlerin çapaktan temizlenmesinde fayda sağlıyor.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False