GeriBebek Sağlığı Bebeklerde göz akıntısı normal mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde göz akıntısı normal mi?

Bebeklerde göz akıntısı normal mi?

Yeni doğan bebeklerde gözde akıntının birçok nedeni olabilir.

Gözlerde akıntı, doğumdan hemen sonra başlamışsa bu, doğum kanalından alınan enfeksiyon nedeniyle olabilir. Bu durumda antibiyotikli göz damlalarının kullanılması gerekir. Enfeksiyon kaynaklı akıntı ve çapaklanma antibiyotikli damlalarla iyileşir.

Yeni doğan bebeklerde gözde akıntının önemli bir diğer nedeni gözyaşı kanalı tıkanıklığıdır. Normalde göz yüzeyinin korunması için salgılanan gözyaşının fazlası gözyaşı kanalları tarafından burun boşluğuna akıtılır. Gözyaşı kanallarının gelişiminin doğumda tamamlanamadığı durumlarda fazla gözyaşı, göz yüzeyinde birikerek gözlerde sulanmaya ve çapaklanmaya neden olur. Bu durum tek taraflı veya çift taraflı olabilir. Ayrıca gözyaşı kanal tıkanıklığının yanı sıra bu durumun üzerine enfeksiyon eklendiğinde çapaklanmada artış, akıntının enfeksiyöz karakter kazanması görülebilir. Bu durumda da antibiyotikli damlalar kullanılarak var olan enfeksiyon tedavi edilmelidir ancak kanal tıkanıklığına bağlı akıntı devam edecektir.

Tedaviye cevap vermiyorsa dikkat!

Tekrarlayan akıntı durumlarında, tedaviye rağmen cevapsız çapaklanma ve akıntılarda gözyaşı kanal tıkanıklığı akla gelmelidir. Bu durumda göz kapaklarının iç köşesinde bulunan gözyaşı kanalının üzerine masaj uygulanması önerilir. Masaj, burun kökünden aşağı doğru işaret parmağıyla gün içinde mümkün oldukça 4-6 kez 15’er defa yapılmalıdır. Yapılan masajla tıkanıklık % 95 bir yıl içerinde düzelir. Bir yaşından sonra yapılan masajlara rağmen gözlerde akıntı devam ediyorsa bir göz doktoruyla görüşülüp sondalama denilen işlemin uygulanarak kanalların açılması gerekir. İlk sondalamaya rağmen tıkanıklık devam ederse ikinci kez sondalama yapılabilir ancak nadiren bu işlemde de başarısızlık olabilir bu durumda farklı müdahalelerle kanal tıkanıklığı giderilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Neonatoloji Uzmanı
Dr. Hande Özgün Karatepe 

False