Wassim Bekraki
Wassim Bekraki
Wassim Bekraki

Bebeklerde gaz sancısını (kolik) azaltmanın yolları

İnfantil kolik ya da halk dilinde gaz sancısı, yeni doğan bebeklerin sağlıklı oldukları halde ailelerin uykularını kaçıran ve sürekli panik ile doktora başvurmalarına neden olan en yaygın yeni doğan sorunlarından biridir.

Haberin Devamı

Bebeklerde sancı, alarm kurulmuşçasına günün belirli bir saatinde başlar, 3-4 saat aralıksız devam eden ağlama krizine dönüşür. Bu gibi ağrılar daha çok akşam ve gece saatlerinde olup yaşamın ilk 3-6 ayında kendini gösterir. Nadiren de olsa bazı bebeklerde bu ağrılar 12. aya kadar devam edebilir.

KOLİK DİYEBİLMEK İÇİN…

Bebeklerde görülen ağrılara kolik ağrısı diyebilmek için öncelikle hastalıkla ilgili nedenleri ekarte etmemiz gerekir. Bu yüzden bu bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihapları, süt alerjisi ile oluşan barsak problemleri, laktoz intoleransı ve koroner arter anormalisi gibi hastalıkların olup olmadığı araştırılmalıdır. Bunlardan hiçbiri söz konusu değilse; bebeğinizin kilo alımı ve gelişmesi normalse bebeğinize infantil kolik tanısı konulabilir. Yani bebeğiniz haftada en az 3 gün olacak şekilde, günün belirli saatlerinde en az 3 saat aralıksız çatlarcasına ağlıyorsa, bu ağlama krizleri daha çok gece saatlerinde oluyorsa ve ağlarken bacaklarını karnına doğru çekiyorsa, bebeğiniz infantil kolik olma ihtimali yüksektir.

Haberin Devamı

KOLİK AĞRILARININ NEDENİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR

Kolik ağrıların nedeni tam olarak bilinmiyor olsa da bazı nedenlerin bu ağrılara sebep olduğu düşünülmektedir. Bunların başında annenin stresinin bebeğe yansımasıyla bebeğin doğuştan asabi olması, yanlış emme pozisyonu nedeniyle bebeğin gereğinden fazla gaz yutması, anne sütü alerjisi, laktoz intoleransı, bazı gıdalara karşı alerjinin olması (anne sütü ile çocuğa geçerek), sezaryen doğumlara bağlı olarak bazı bebeklerin bağırsaklarında normal doğum yolundan alınıp oluşması gereken normal floranın normalden az olması ya da oluşmaması, sindirim sistemin bu bebeklerde tam olarak gelişmemiş olması, hamilelik döneminde sigara içen annelerin bebekleri olması ve doğum ağrılığı düşük bebeğiniz olması gibi birçok neden düşünülebilir.

Bu saydığım nedenler arasında en çok karıştırılan durum inek sütü alerjisi olup bunu kesinleştirmek adına bebekten alınan kan örneği ile inek sütü alerji testi yapılabilir.

BEBEĞİNİZİ KOLİK AĞRILARINDAN KURTARMAK İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ?

Bebeklerde gaz sancısını (kolik) azaltmanın yolları

  • Kolik ağrıdan şüpheleniyorsanız önce hekiminize başvurun ve bebeğinizin kolik dışında başka bir sorunu olup olmadığından emin olur. Kolik ağrılarının olduğu kesinleşirse gaz damlaları kullanarak durumu bir nebze hafifletebilirsiniz.
  • Anne şefkati göstermeli, mümkün olduğunca bebeğiniz ile ten teması kurup bağırsak seslerinizi duyması için karın bölgenize yakın tutunuz. Bu onun hamilelik boyunca duyduğu ve alıştığı sesi duymasına neden olarak onu rahatlatacaktır.
  • Bebeğinizin temizliğine dikkat edin. Bezi dolunca bekletmeyin, elbiselerini ve yattığı yeri temiz tutun. Temizlik hem bebeğinizin hassas cildini koruyacak hem de olası tahrişlerden uzak tutmanıza yardımcı olacaktır.
  • Bebeğinizi emzirirken hava yutmasını en düşük seviyeye indirecek pozisyonu sağlamaya çalışın. Bu konuda bebek hemşirenizden doğumun ilk günlerinde destek alabilirsiniz. Doğumdan sonra hastanede geçirdiğiniz ilk 1-2 gün sizi ilk aylar için hazırlayacak çok kıymetli zamanlardır. Ne kadar faydalanırsanız kardır.
  • Bebeğinizi beslerken beslenme aralıkları en az 2 saat olsun ve gereğinden fazla beslemeyin, sizden aldığı besinleri sindirmesine yeterli zaman tanıyın. Bu sadece gaz oluşmasını değil; aynı zamanda fazla kusmasını da engeller.
  • Her besleme sonrası bebeğinizi dik pozisyona getirip gaz çıkarmasını sağlayın. Ağızdan çıkmayan gazın bütün bağırsakları dolaşarak sancı yapabileceğini unutmayın.
  • Bebeğinizi emziriyorsanız, başta çok iyi yaptığınızı belirterek sizi tebrik ederim. Ama aynı zamanda siz ne ile beslenirseniz çocuğunuz sizden etkilenecektir unutmayın! Bu yüzden kendi beslenmenize dikkat edin ve gaz yapıcı olduğu bilinen gıdalardan uzak durun.
  • Bebeğinizi hareket ettirip masaj yapın. Bebek yağları kullanarak karın bölgesine sağdan sola doğru yarım ay şeklinde masaj hareketi yapın. Bacaklarını bisiklete biniyor gibi hareketler yaptırın. Hareket ettirirken bebeği sarsacak kadar şiddetli ve ani hareketler yapmayın. Şefkat her zaman eksik etmeyeceğiniz dokunuşlardır.
  • Özellikle hava şartları müsait olduğu zamanlarda bebeğinizi puset ile gezdirip temiz hava almasını sağlayınız. Temiz hava hem size hem bebeğinize iyi gelecek, ikinizin de stresini azaltacaktır.
  • Bebeğiniz için özel müzik setini kurabilirsiniz. Bebekler için hazırlanan bazı müzikler ve özel sesler içeren parçalar vardır. Sesi yüksek tutmamak kaydı ile bebeğinize bu müzikleri ve sesleri çalmak ona iyi gelip rahatlatacaktır. Ninni de söyleyebilirsiniz.

BEBEKLERİN EN SEVDİĞİ NİNNİLER

  • Bebeğinizi mama ile besliyorsanız daha az gaz yapıcı ve sindirimi daha kolay, son zamanlarda giderek yaygın kullanılmaya başlayan probiyotik ve prebiyotik mamalar tercih etmeye başlayın. Ama unutmayınız ki anne sütü kadar iyi olan bir mama yoktur. Ve geldiği sürece bebeğinizi anne sütünden mahrum bırakmayın.

Bebeğinize ve sizlere iyi uykular dilerim.

Haberin Devamı

BEBEKLERİN GAZI EN KOLAY NASIL ÇIKARILIR?