GeriBebek Sağlığı Bebeklerde en çok inek sütü alerji yapıyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde en çok inek sütü alerji yapıyor!

Bebeklerde en çok inek sütü alerji yapıyor!

Anne sütü alan bebeklerde de besin alerjisi olabilir.

Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan, bebeklerin en çok inek sütüne karşı alerjisi olduğunu belirterek "İyi bir araştırma ve tedaviyle besin alerjisi olan bebekler iki yaşından önce yüzde 90-95 oranında düzeliyor" diyor.

Çocuklarda en çok alerjiye neden olan besinler

Bütün besinlerde alerji yapma özelliği vardır. İçinde protein olan her besin alerji yapabilir ama bazı maddeler daha çok alerji yapabilir. Bunların başında inek sütü gelir. Ardından yumurta akı, kabuklu yemişler, kabuklu deniz ürünleri ve buğday unu da çok alerji yapan besinlerdendir.

Anne sütü alan bebeklerde de besin alerjisi olabilir

Evet, sadece anne sütü alan bebeklerde de besin alerjisi görülebilir. Annenin beslenmesindeki süt ve süt ürünleri ve diğer alerji yapan besinlerin alerjiye neden olan protein bölümleri bebeğe geçer ve bu nedenle bebekte besin alerjisi görülebilir.

Besin alerjisinin belirtileri

Alerjiler en çok cilt, akciğerler ve sindirim sisteminde belirti gösterir. Akciğerlerde hırıltı, geçmeyen öksürükler, nefes darlığı, ciltte egzama benzeri döküntüler, sindirim sisteminde de gaz, karın ağrısı, bulantı, ishal, kabızlık ve kanlı kaka gibi belirtiler gösterir.
Son yıllarda besin alerjisi görülme oranı arttı. Bunun da doğal olmayan, katkı maddeli gıdalarla beslenme nedeniyle olduğunu düşünüyoruz.

Besin alerjisi tanısı

Tanı için ciltte testi ve kanda alerji testleri yapıyoruz. Sadece solunum ve cilt belirtileri olan hastalar çocuk alerji uzmanları tarafından tedavi edilirlerken gaz, karın ağrısı, bulantı, ishal, kabızlık ve kanlı kaka gibi sindirim sistemi bulguları olan çocuklar ve bebekler çocuk gastroenteroloji uzmanları tarafından tanıları koyulup takip ve tedavileri yapılır. Özellikle kanlı kaka ile ortaya çıkan alerjik kolit düşündüğümüz bebeklerde tanıyı kesinleştirmek için kolonoskopi yapıyoruz. Kolonoskopide kalın barsağın görüntüsü bize besin alerjisi olup olmadığını gösteriyor.

Tedavi yöntemleri

Besin alerjisi tanısı koymuşsak tedavide öncelikle en sık rastlanan alerji olduğu için bebeğin beslenmesinden minimum altı ay süt ve süt ürünlerini çıkarıyoruz. Eğer bu sürede bebekte mesela kanlı kaka geçmezse ikinci sık rastlanan neden olan yumurtayı da listeden çıkarıyoruz. Düzelmediği takdirde sırayla alerjiye neden olan diğer gıda maddelerini aynı şekilde çıkararak bebeği takip ediyoruz. Sadece anne sütü alan bebeklerde bu diyet tedavisi anneye uygulanır. Eğer alerjen tespit edilemezse veya bebek mama ile besleniyorsa bu bebeklere altı ay özel alerji maması veriyoruz. Besin alerjisi olan bebekler doğru tanı, tedavi ve iyi bir tahiple yüzde 90-95 oranında iki yaşından önce düzeliyor.

False